Haradinaj: Vučić nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije

Foto/Printscreen/You Tube
432

VAŠINGTON, – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je u autorskom tekstu za „Vašington post“ da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodno uz podršku Rusije, nudi priznavanje u zamenu za deo teritorije Kosova.

Srbija, kako on tvrdi, „želi da stvori etnički “čistu“ državu, da oduzme ljudima državljanstvo i protera ih iz njihovih domova“, kako kaže, „previsoka cena“.

Od „njegove zemlje“ – Kosova – se, piše dalje Haradinaj, traži „da načini nemoguć izbor koji bi umanjio žrtve američkih vojnika, ugrozio stabilnost regiona i zapretio američkim saveznicima“.
„Pred stalnim napadima iz Srbije, čiji je cilj ugrožavanje našeg suvereniteta, bezbednosti i prosperiteta, ima nekih koji bi voleli da se Kosovo uvuče u takozvano “mirno“ etničko čišćenje na Balkanu. To je kratkovid pokušaj da se popusti pred nasilnikom u nadi da će nasilje prestati. Mi to nećemo učiniti – umesto toga ćemo se usprotiviti onima koji pokušavaju da nas iskoriste, a istovremeno ćemo raditi u pravcu dugotrajnog i sveobuhvatnog mira“, tvrdi Haradinaj.

On je, takođe, napisao da su Srbija i njen saveznik Rusija odbili da priznaju suverenitet Kosova i da su se borili da blokiraju prijem Prištine u UN, kao i da je, kako navodi, Srbija, „kršeći Briselski sporazum“ o normalizaciji odnosa, radila ka tome da blokira put Prištine ka članstvu u EU i u mnogim međunarodnim organizacijama.

Haradinaj je ponovio i da je, osujećenjem pokušaja Kosova da uđe u Interpol, kako on smatra, pomognut organizovani kriminal i naneta šteta unutrašnjem sprovođenju zakona.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More