Ministarstvo zdravlja: Tražili smo informaciju o stanju i statusu uzoraka matičnih ćelija roditelja iz Srbije

Pixabay fernandozhiminaicela
152

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je sinoć da je među prvima u Evropi reagovalo na problem u kompaniji Kriosejv (Cryo Save) i obavestilo porodilišta u Srbiji da se saradnja s tom porodičnom bankom matičnih ćelija prekine u cilju zaštite interesa pacijenata, a Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija isključilo je tu kompaniju iz članstva.

“Kao i svaka oblast medicine i deponovanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika i poslovanje banaka matičnih ćelija, ima jasno definisane procedure i pravila rada, koje kompanije iz ove oblasti poštuju… Ključni problem je nastao jer predstavništvo kompanije Cryo Save u Srbiji, suprotno dobroj poslovnoj praksi, nije o poteškoćama u radu blagovremeno obavestilo Upravu za biomedicinu” Ministarstva zdravlja kako bi ona potom preduzela na vreme odgovarajuće mere.

Drama matičnih ćelija se nastavlja, jedna količina ne može da se prenese

U saopštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i predstavnika Udruženja porodičnih banaka matičnih ćelija sa jučerašnjeg sastanka navodi se da je, nakon vesti o problemima Cryo Save-a u Švajcarskoj, Ministarstvo po hitnom postupku preduzelo odgovarajuće mere.

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu

“Posle obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje sa CryonSave-om, (Ministarstvo je) kontaktiralo Famicord, najveću banku matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od Cryo Save-a i zatražila kompletnu informaciju o postupku prenosa uzoraka u laboratoriju Famikord group-a u Varšavi, kao i informaciju o stanju i statusu uzoraka koji su sačuvali roditelji iz Srbije”, kaže se u saopštenju.

Šta se zapravo može lečiti matičnim ćelijama

Uprava za biomedicinu i Udruženje porodičnih banaka matičnih ćelija obaveštavaju buduće roditelje da ostale članice Udruženja posluju normalno bez ikakvih poteškoća i da se roditelji koji žele da sačuvaju matične ćelije svoje dece mogu obratiti bilo kojoj od članica Udruženja, zaključuje se u saopštenju.

Beogradski advokat protiv velike banke matičnih ćelija

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More