Gorenje plaća zaposlenima 100 i 200 evra da dovedu nove radnike

pixabay
167

Slovenački proizvođač kuhinjskih uređaja Gorenje, najavio je ovog proleća, nakon što ga je preuzeo kineski Hisense, otpuštanje 270 radnika iz administracije, a sada se našao pred novim problemom – kako da nađe nove radnike za rad u proizvodnji, piše ljubljanski list Večer.

Zbog povećane potražnje i proizvodnje, sto radnika već je zaposleno u proizvodnji u avgustu.

“U drugoj polovini septembra trebaće nam još oko 80 radnika”, kaže Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja. Dodala je da se to događa svake godine kada se proizvodnja poveća, pa zapošljavaju nove ljude na određeno vreme. Međutim, ove godine imaju puno problema sa pronalaženjem radnika.

“Na tržištu više nema dovoljno ljudi koji bi radili u proizvodnji”, objašnjava Celin.

Zato se prvi put u potragu za novim ljudima krenulo drugim putem. Svojim zaposlenima nude nagrade ako dovedu potencijalnog novog radnika. Naime, pozvali su zaposlene da poznanicima, komšijama, rođacima koji bi mogli da budu zainteresovani za rad u proizvodnji Gorenja daju informacije o mogućnostima zaposlenja, prenosi Poslovni dnevnik.

“Ako njihov kandidat uspešno završi mesec dana probnog rada, zaposlenom koji je predložio radnika nudimo 100 evra bruto. Ako kandidat bude radio dva meseca, zaposleni u Gorenju koji ga je preporučio dobiće bruto nagradu u iznosu od 200 evra. Nagrade će se isplaćivati zajedno s platama za novembar, a do sada smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji”, kaže Mateja Celin.

Reč je o radu na određeno vreme koji će trajati najmanje dva meseca, odnosno do kraja godine.

“Ako bi povećane potrebe potrajale duže, broj radnika u proizvodnji će se prilagoditi”, dodaje Celin.

I u budućnosti će Gorenje i dalje zapošljavati, i to ne samo na određeno vreme. U planu je izgradnja nove fabrike televizora.

Prema početnim planovima, očekuje se da će fabrika početi s radom za godinu dana, godišnja proizvednja biće milion uređaja, a zaposliće se između 300 i 400 radnika.

U drugoj fazi širenja fabrike, koja bi trebalo da se završi do 2023. godine, planira se povećanje kapaciteta pogona na četiri miliona televizora, a broj zaposlenih trebalo bi da se poveća na 1.000.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More