Branki Veselinović nagrada “Mali princ”: Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate 101. rođendan”

86

Nagrada za životno delo “Mali princ”, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručena je glumici Branki Veselinović 18. septembra u njenom domu, dva dana nakon njenog 101. rođendana.

“Pozdravljam ljude iz celog sveta i vrlo sam srećna što kao nekadašnja međunarodna ambasadorka Unicefa dobijam ovo priznanje. Mnogi ovako duboku starost ne mogu da dožive i jedna sam od retkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu nagradu. Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate 101. rođendan”, rekla je Veselinović tom prilikom.

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Najstarija je srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova.

Pored Veselinović, dobitnik ovogodišnje nagrade “Mali princ” je i Ranko Risojević, pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik, kome će priznanje biti uručeno na otvaranju festivala, 22. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica.

Takmičarski program otvoriće predstava “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu “Zov divljine” Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova.

Dan kasnije u takmičarskom programu biće izvedene tri predstave: “Vila Helena i princ Argyelus” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, “Bajka o ribaru i ribici” Teatra “Petruška” iz Rusije, “24 bake” Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Srpska glumica puni 101 godinu uz priznanje “Mali princ”, otkriva zanimljive detalje iz druženja sa Desankom Maksimović

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More