Potomci spasenih pilota u operaciji “Halijard”: “Posebno mesto celog života za srpske porodice i ceo srpski narod” (FOTO)

GARI KOL, FOTO TANJUG / TANJA VALIC
323

Potomci američkih pilota i srpskih seljaka koji su za vreme Drugog svetskog rata 1944. godine spasili 512 američkih avijatičara i pomogli im da se evakuišu sa teritorije pod okupacijom Nemaca, sreli su se nedavno u Pranjanima na obeležavanje 75 godina od operaciji Halijard i podeli uspomene svojih očeva kako bi sklopili punu sliku o ljudskoj strani jedne od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Pomešanih osećanja, jer se prvi put nalaze na mestu gde su njihovi očevi skrivani nekoliko meseci a o njima brinule seoske porodice koje su svesno rizikovale svoje živote, potomci iz SAD iskazali su zahvalnost i poštovanje običnom srpskom čoveku, herojima koji su to postali zbog svoje humanosti.

Major Vujnović: Komandant operacije Halijard 

Gari Kol, najstariji sin preminulog poručnika Roberta Kola, jednog od 512 pilota koji je spašen u operaciji Halijard, pričao je za Tanjug kako je počastvovan što je u Pranjanima i što je deo manifestacije koja podseća na herojska dela naših predaka.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Srećan je, rekao je, što je napokon mogao da bolje upozna narod koji je spasio njegovog oca i njegove saborce.

“Otac mi nije mnogo pričao o celoj toj operaciji, umro je kada sam ja bio mlad, a ja u to vreme nisam najbolje mogao da razumem šta se dešavalo i koliki je značaj imala cela ta operacija i spašavanje”, kazao je Kol.

Najviše je kaže, o tome saznao od svoje majke, koja sada ima 96 godina.

Za porodici Kol, kako je ispričao Gari, posebno mesto celoga života su imale srpske porodice i ceo srpski narod, koji se nesebično žrtvovao da spasi i pomogne svim američkim pilotima.

NAŠ SERIJAL: Srbi zaslužni za uspeh operacije Halijard  

“Moja majka nam je pričala o tome, a kada se pojavio Internet, tražili smo više informacija i pronašli smo da postoji i knjiga ”Nezaboravnih 512”, iz koje sam saznao mnogo više”, navodi Kol.

Gariji nam je ispričao jedan zanimljiv detalj, koji priču o njegovom ocu čini zanimljivijom od priča drugih pilota – a reč je o odnosu pukovnika Roberta Kola i Dragoljuba Mihailovića.

“Moj otac i Dragoljub Draža Mihailović su delili uzajamno poštovanje i bili prijatelji”, kaže Gari Kol.

Sarađivali su od početka Operacije Halijard, a kao znak posebnog prijateljstva razmenili su i prstenje.

“Prsten koji je moj otac dobio od Mihailovića i danas čuvamo u porodici i veoma smo ponosni na njega, ali prsten koji je naš otac dao Mihailoviću, ne znamo gde je”, kaže Gari Kol.

On ne zna tačno o kojoj vrsti prstena se radi, ali je čuo od majke da je reč o srednjoškolskom prstenu njegovog oca.

“Voleo bih kada bih mogao da nađem taj prsten”, kazao je Gari koji se nada da je prsten i dalje u Srbiji.

Gari je sa suprugom i dva brata po prvi put u Srbiji, a u Pranjana su odseli u kući porodice koja je brinula o njegovom ocu i njegovim kolegama.

“Kao da se vratilo vreme od pre 75 godina – ista kuća, potomci onih koji su ga spasili, vodili računa o njemu, hranili i njega i druge….”, priča Gari.

Posetili su kaže i Beograd kako bi bolje upoznali zemlju i narod, tako važan za njihovu porodičnu istoriju.

“Uživali smo i u Beogradu, svi su gostoljubivi i opet ćemo se vratiti, ovo je bilo naše životno putovanje i veoma emotivno iskustvo”, napomenuo je on.

I za Milivoja Radića, sina jednog od onih koji su spašavali američke avijatičare 1944. godine, obeležavanje 75 godina od tog događaja bila je prilika da podeli uspomene na svoga oca, ali i celu operaciju.

Njegov otac je bio kapetan prve klase Jugoslovenske vojske u Otadžibini i prilikom pada jednog od tih aviona spasao je 10 avijatičara.

Nažalost, jedan od pilota je preminuo i sahranjen je po pravoslavnim običajima, a devetoricu je Radićev otac sakrio u porodičnoj kući u Bačini, gde su proveli dva meseca.

MILIOJE RADIĆ, FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Nakon dva meseca, piloti su transportovani u Pranjane, odakle su evakuisani u Ameriku.

“Vrlo malo sam znao o toj operaciji, jer se u to vreme nije pričalo o tome. Saznao sam kada je moja majka bila kod mog ujaka u Kanadi i saznala da je objavljena knjiga o toj operaciji i ulozi mog oca u njoj”, kazao je Radić.

Njegova majka nije smela da donese knjigu u Srbiju, ali je izvukla iz nje jednu sliku i pismo koje je njegov otac uputio Draži Mihailoviću u kojem ga je obavestio da je spasio devet avijatičara.

“To pismo sa originalnim potpisom mog oca je iz te knjige, kao i slika na kojoj su moja majka i moj stariji brat”, priča Radić.

O svemu što se dešavalo od avgusta do decembra 1944. godine saznao je 1976. godine, nakon smrti oca, tako da priču “iz prve ruke” nikad nije čuo.

Vučić i Skot na obeležavanju godišnjice operacije “Halijard”: U Pranjanima i potomci spašenih američkih vazduhoplovaca (FOTO)

“I majka je slabo pričala o tim događajima, krili su to od nas, jer su na taj način hteli da nas zaštite. Danas, kada se sve to obeležava, pomešana su mi osećanja i jedino što mogu da kažem jeste da je pravda spora, ali dostižna”, kazao je Radić.

Operacija Halijard, u Srbiji poznata pod nazivom Vazdušni most, bila je najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada, a spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenih u ruralnim delovima okupirane Srbije.

Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

Vučić o Davidu Vujiću: Legenda Amerike, ali i srpska legenda koja se nikada nije odrekla korena, nema kog Srbina u svojoj kući nije primio

Evakuaciju savezničkih pilota izvela je avijacija SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića.

Ta operacija smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

Šta je operacija Halijard?

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More