Gde završe antički predmeti oduzeti na granicama?

Foto/AMSS
145

Antički predmeti koje je od makedonskog državljanina oduzela carina na graničnom prelazu Preševo, a čija se starost procenjuje na više od 2.000 godina, nisu prvi arheološki predmeti koje je policija, nakon sprečavanja ilegalnog unošenja ili iznošenja iz zemlje, predala Narodnom muzeju u Vranju, već se takve situacije dešavaju relativno često, izjavio je glavni kustos u toj ustanovi Goran Mitrović, piše dnevno.rs.

Mitrović je za agenciju Beta izjavio da je zbog pokušaja krijumčarenja arheološkog kulturnog blaga sa centralnog Balkana do sada, kao sudski veštak za arheološke predmete, imao desetak veštačenja kod arheoloških predmeta koje je oduzimala policija na prostoru Pčinjskog okruga, a koji su potom završili u Narodnom muzeju u Vranju.

Baš neobičan suvenir sa putovanja iz Makedonije: Poneo antičke predmete stare 2.500 godina da mu krase dom

“Pozvan sam da veštačim i sedam arheoloških predmeta koje je carina oduzela na graničnom prelazu Preševo, i za sada mogu da kažem da najverovatnije potiču iz petog veka pre nove ere. Teško je odrediti iz kog dela Balkana ili Male Azije potiču, a očekujemo da stignu u Narodni muzej u Vranju nakon što se završi procedura”, kazao je Mitrović za Betu.

Mitrović je rekao da je veštačenje sedam antičkih predmeta oduzetih na carini u Preševu uradio na osnovu njihovih fotografija, kao i da ne može da se radi procena njihove vrednosti dok se ne pogledaju izbliza.

Nemačka: Mislili da suvenirom pridržavaju vrata, sad se čude kako su živi

“Sumnjam da su ti predmeti nađeni u Makedoniji, mogu da potiču i iz Srbije, Bugarske ili iz bilo kog dela crnomorskog sliva. U pitanju je pet predmeta od ćilibara ‘zlata antike’ i dva predmeta od mermera. Oni će biti izloženi u Narodnom muzeju u Vranju među ostalim predmetima koje posedujemo”, rekao je Mitrović za agenciju Beta.

Prema izveštaju policije, većina predmeta koji su 17. septembra oduzeti na graničnom prelazu Preševo teški su između 300 i 400 grama, dok je najveći predmet, poprsje muškarca izrađeno u mermeru, teško oko 2,5 kilograma.

Izvor Dnevno.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More