Studenti u Kosovskoj Mitrovici poslali važnu poruku EU (FOTO+VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
334

KOSOVSKA MITROVICA – Studenti prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas veliki miran protest pod sloganom „Evropo, sa reči na dela!“.

Studenti su protest počeli petominutnim ćutanjem, a na ustima su nosili flastere kao poruku da štura saopštenja povodom neprihvatljivih mera Prištine smatraju ćutanjem.

Ovim svojevrsnim performansom, kako se navodi u proglasu koji su potom „pročitali“, ne naglas, već znakovnim jezikom, žele da skrenu pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se pred očima evropskih političkih elita događa getoizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po receptima koji su već viđeni tokom Drugog svetskog rata.

„Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa reči pređe na dela“, poručeno je sa protesta.

Studenti ističu da Evropska unija, koja je na rečima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zlocinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda.

„Sve što smo do sada dobili kao reakciju od adminsitracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva“.
Studenti navode da Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

„Džon Stjuart Mil je u svom znamenitom delu “O slobodi“ napisao da osoba može učiniti zlo drugima ne samo svojim akcijama, već i svojim nedelovanjem, i da je u oba slučaja jednako odovorna za pričinjenu patnju. Zvaničnici Evropske unije i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Vreme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića“, poručeno je sa protesta.

Studenti u Kosovskoj Mitrovici ističu da su odlučni da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope.
„Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će sutra i narednih dana naši pokliči i vapaji biti gromoglasni“, poruka je sa protesta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More