Beč: Kurs prve pomoći za vlasnike pasa, naučite kako da pomognete ljubimcima

Foto/Unsplash/Berkay Gumustekin
161

Mnogi vlasnici pasa nisu potpuno sigurni šta treba raditi ako se njihovom ljubimcu nešto zaglavilo u grlu, ako je pojeo mamac s otrovom ili bilo kojoj drugoj situacija kada je psu ugrožen život. Povodom brojnih situacija u kojima se ponekad nađu vlasnici i sami kućni ljubimci, u Beču postoji Kurs prve pomoći, koji nudi organizacija Johanniter, piše Dijaspora.tv.

Da biste svom kućnom ljubimcu brzo i profesionalno ukazali pomoć kad zatreba, Johanniter nudi kurs „Prva pomoć kod pasa“ (Erste Hilfe am Hund), koji se odvija u saradnji sa bečkim veterinarima.

Četvoročasovni kurs pružiće vlasnicima pasa osnovna znanja o najčešćim znakovima bolesti i vanrednih situacija, kao i prave načine kako pružiti odgovarajuće mere prve pomoći svom ljubimcu.

U odnosu na ljude, psi imaju izuzetno visok prag tolerancije na bol i gotovo nikada neće pokazati da nešto nije u redu. Zato je važno da pravilno protumačite njihovo ponašanje da biste mogli da im pomognete na vreme.

Zbog toga je veoma važno pravilno „čitanje“ ljubimca i prepoznavanje određenih radnji ili situacija koje ukazuju da mu je potrebna pomoć.  Naravno, treba se zaputiti do veterinara u svim situacijama kada postoji sumnja da se pas ne oseća dobro.

Kod slučaja pregrejavanja, koje je veoma često u letnjim mesecima polaznicima kursa se pokazuje kako treba postupiti i kako da prevezu povređenog psa do lekara. Naročito u leto, nažalost, dešava se da vlasnici ostavljaju pse u autu, a to može postati prilično tragično nakon samo minut ili dva, piše Dijaspora.tv.

Činjenica da se pas pregrejao može se prvo prepoznati po njegovom čudnom nemirnom ponašanju. Zatim, pas postaje veoma letargičan i leži mirno, a disanje postaje otežano jer sluznica počinje da luči veliku količinu sluzi. U nekom trenutku to može dovesti do stanja šoka, jer se psi ne znoje kao što se znoje ljudi.

Međutim, život psa je ugrožen i ako je predugo bio na niskim temperaturama, tako da se na kursu Prve pomoći uči kako postupiti kad je pas u opasnosti i zbog hladnoće.

Način ukazivanja prve pomoći psu se pokazuje na lutki psa a instruktor objašnjava polaznicima koje se mere poduzimaju, na primer prilikom oživljavanja i način reanimacije psa u hitnim slučajevima.

Kursevi prve pomoći u Beču su veoma dobro prihvaćeni, a broj učesnika varira između pet i dvanaest osoba. Cena kursa je 50 evra, penosi Dijaspora.tv.

Više detalja na zvaničnoj stranici Johanniter – Kurs prve pomoći za pse.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More