Prijem u ambasadi Švajcarske u Beogradu: Autorka knjige o Marini Abramović otkrila neobičan način na koji je knjiga nastala (FOTO)

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
310

Prijem povodom objavljivanja knjige “Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović” Žanet Fišer održan je u Ambasadi Švajcarske.

Prijemu su sinoć prisutvovale autorka knjige i slavna umetnica Marina Amramović čija je retrospektivna izložba otvorena u subotu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Na samom otvaranju prijema ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge je poželeo dobrodošlicu Žanet Fišer i Marini Abramović .

“Ovaj događaj se odvija na marginama čarobne izložbe “Čistač” Marine Abramović. Ova izložba oduzima dah i u najmanju ruku će izmestiti iz zone komfora sve koji je posete. Postavka radova Marine Abramović označava novu eru u istoriji Muzeja savremene umetnosti”, kazao je Ge.

“Kao što svi možete da vidite umetnik je prisutan. Takođe želim da pozdravim i Žanet Fišer koja je napisala knjigu o Marini Abramović i Vladislava Bajca iz izdavačke kuće Geopetika koja je izdala srpski prevod te izvanredne knjige”, kazao je Ge.

“Pre 44 godine, kada sam napuštala svoju zemlju, skočila sam i od tada sam letela. Sada osećam da sam dotakla tlo” (FOTO)

Prema njegovim rečima Švajcarska je više puta imala sreće da se ugosti Marinu Abramović.

“Slavna umetnica je redovni gost Umetničkog sajma u Bazelu. Sarađivala je sa švajcarskim kustosom Hans Urlihom Obristom. Pre 20 godina njena izložba “Public Body” u Bernu je započela je potpuno novu etapu poimanja umetnosti u Švajcarskoj. Ako se vratimo u osamdesete godine prošlog veka setićemo se da je napravila dokumentarni film o prevoju Furka u Švajcarskoj”, kazao je Ge.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Žanet Fišer je naglasila da je knjiga prošlog leta izašla kao specijalno izdanje jedne ciriške izdavačke kuće.

“Zahvaljujući gospodinu Bajcu sada je ta knjiga izašla i na Marininom maternjem jeziku u njenom rodnom Beogradu. Zahvaljujem se Marini što je odvojila popodne za susret sa nama jer nosim divne uspomene sa našeg prvog nastupa 1988. godine kada sam bila na njenoj izložbi u Bernu. Uočila sam da ona upravo izvodi ono što ja istražujem kroz psihoanalizu. Marina izvodi sve suptilne strukture odnosa koji se odigravaju među ljudima”, kazala je Žanet Fišer.

Ona napominje da je bila izuzetno impresionirana tom izložbom i uzajamno interesovanja za rad one druge podstaklo je stvaranje međusobnog poverenja i poverenja u naš odnos.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

“U avgustu 2015. godine Marina i ja smo se našli u Hadsonu u njenoj kući. Ozvučile smo se mikrofonima i četiri dana proveli zajedno. Ti snimci čine osnovu ove knjige. Iz moje perspektive. Pred kraj naših razgovora tragale smo za naslovom knjige i Marina je kazala- radi se o pobedi nasilja i ja sam ponovila – radi se o pobedi nad nasiljem. Marina je shvatila naš nesporazum. “Pobeda nad nasiljem” je ispravan zaključak naših razgovora jer sam ja pobedila”, kazala je Fišer i dodala da umetnost u Marininom slučaju postaje performans, akcija i narativ.

“Ona istražuje shvatanje realnosti i upravo nas je to spojilo pre 20 godina”, kazala je Fišer.

Vladislav Bajac je napomenuo da su ga mnoge zabeleške iz knjige “Susret psihoanalitičarke i Marine Abramović” asocirale na mudrosti dalekog istoka i mudrosti našeg balkanskog podnevlja.

“Knjiga je zapravo jedna umanjena mudrost o svemu što je do sada Marina Abramović uradila. Ova knjiga govori o lepim i važnim stvarima”, kazao je Bajac.

Žanet Fišer je specijalno za ovu priliku dovela iz Švajcarske svoje prijateljice i zajedno sa njima jodlovala za Marinu Abramović i posetioce Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Naga tela, krv, sveže kosti, otvorena dugo najavljivana izložba Marine Abramović (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More