Crnogorski pokret traži zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru

Printscreen Youtube TV Hram
367

Crnogorski pokret najavio je da će tražiti zabranu ulasku patrijarha Irieneja u Crnu Goru, čiji dolazak je najavljen povodom obeležavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u toj državi, krajem septembra u Budvi, piše podgorička Pobjeda.

Kako prenosi podgorički dnevnik, zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru tražiće zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH”.

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio nameno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica “raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine”, te da je u tome uspeo.

Crnogorski pokret je najavio i da će Vhovnom državnom tužilaštvu podneti krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu s čelnikom cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je, rečju i delom, “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC “u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989.”, prenosi Pobjeda.

Obeležavanje 800-te godišnjice autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva.

Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

Neistina je, tvrde i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1500 godina od osnivanja Manastira Podlastva.

Za manastir kažu da je, najverovatnije, sagrađen, možda u XV veku, a ktitor mu se ne zna.

Tvrde i da je namera organizatora da “podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji što je po zakonu ažnjivo”, te da ih ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je, kažu takođe kažnjivo.

Organizatori, smatraju Crnogorskom pokretu, žele da tim skupom “ohrabre da upotrebe sve moći da promne ustavno uređenje zemlje što je, takođe, kažnjivo.

Smatraju, takođe, da je cilj ovog skupa i da se “upotrebe masa i zvaničnici iz Srbije” koji će na njemu govoriti kao vrsta, kako kažu, “javne pretnje ustavnom uređenju”i da “ohrabre velikosrpske šoviniste da na bilo koji način svrgnu neke od najviših državnih organa Crne Gore ili predstavnika tih organa”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More