Kad Kinez skida jabuku i ženi po srpskim običajima (FOTO)

Foto: Ilustracija
423

“Molim vas braćo, da se skine jabuka”, srpska svadba ali na malo kineskiji način. Srpsko kolo, čauš, rakija, šajkača, muzikanti, svirka, skupilo se veselo društvo na obroncima Zlatibora. Ali mladenci nisu Srbi već Kinezi i ovo je čista egzotika za sve one koji dolaze iz ove daleke zemlje.

Kinezi u tradicionalnoj srpskoj nošnji i nije toliko čest prizor ali zahvaljujući ponudi turističke organizacije Kosjerić ovaj prizor postaje sve češći.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Danas se ovde održava tradicionalna srpska svadba to je jedan od naših turističkih proizvoda, interaktivnih, u kojima naši gosti aktivno učestvuju i to je jedan od načina na koji mi čuvamo naše običaje i s druge strane ih nudimo našim gostima”, kaže Snežana Joksimović iz Turističke organizacije Kosjerić.

Željko Sredić, domaćin opisao je šta to oni nude Kinezima i na koji način ih upoznaju sa srpskim svadbenim običajima.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Kada dođe grupa u ovom slučaju to su Kinezi mi ih sačekamo sa muzikom i pesmom, uputimo ih šta mogu da očekuju od nas i kako će to da izgleda. Podelimo im uloge, damo nošnje, obuku se. Ekipa sa mladom ide na jednu stranu, ekipa sa mladoženjom na drugu i dok se mlada spremi mi smo tu i onda krećemo zajedno”, kaže Željko Sredić.

Mladi bračni par iz Kine venčao se 15. juna i sada su na medenom mesecu u Srbiji. Na pitanje koliko se kineski običaji razlikuju od srpskih oni ovako odgovaraju.

“Obično je kod nas u restoranu, počinje u hotelu od jutra do večeri. Mlada ostaje u njenoj kući, mladoženja dolazi po nju, slično kao i ovde. Svi prijatelji su tu, blokiramo vrata, tražimo novac ali nema pucanja u jabuku”,  sa osmehom kaže mladoženja iz Kine.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Kažu kako su posebno uzbuđeni i srećni, da im se dopada pogled na prirodu i selo a najviše im se dopala rakija.

“Sanjala sam da se ove godine udam, nisam mogla da zamislim da će se moj san ostvariti ovde”, priča mlada.

Svi svatovi i mladenci odeveni su u tradicionalnu srpsku nošnju baš onako kako srpski običaji nalažu. Tu je i čauš, organizator i glavni “komandant” svadbe.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Uloga čauša je da vodi red na celoj svadbi. Po njegovoj komandi postupa posluga i svi svadbarski običaji provode se po kontrolom čauša”, priča “čauš”.

Svadbu je završio zdravicom za dobro zdravlje i raspoloženje svih prisutnih a koliko se Kinezima dopala ova turistička ponuda govori podatak da je do kraja oktobra prodato 39 svadbenih termina.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More