“Sve do rešenja”, Merkelova će uložiti sav svoj trud za rešavanje kosovskog pitanja

165

NJUJORK – Nemačka, i kancelarka Angela Merkel, će uložiti svu svoju energiju, trud i snagu da se očuva mir i stabilnost u Evropi i zato će tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Merkel u Njujorku.

“Razgovarati i razgovarati, sve dok se ne nađe neko rešenje”, poruka je kancelarke Merkel, preneo je Vučić novinarima.

Nemačka želi stabilnost na dugi rok, rekao je Vučić i naglasio:

“Razgovor sa Merkelovom bio je ne samo korektan, već i dobar i konkretan o tome kakav je “hodogram” i kako sve treba da izgleda od decembra kada se formira nova vlada u Prištini”.

Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da Nemačka kao vođeća evropska sila to želi i da će na tome da insistrira, konstatovao je predsednik Vučić.

Istakao je da je zadovoljan razgovorom sa Merkel, jednom od najuticajnijih evropskih i svetskih političara danas u Evropi:

“Mogao sam da vidim njenu opredeljenost da se rešavaju stvari na Balkanu, na miran način”, rekao je Vučić.

Merkel je, kaže, kao i bezbroj puta do sada, ponovila stav da Kosovo treba da ukine takse, što i ceo svet čeka.

“I kada to krene, mislim da je plan i ideja Merkel i francuskog predsednka Markona, što sam i danas mogao da čujem, da se nastave razgovori brzo i da se napravi jedan reigonalni skup, kakav smo imali kada ga je Haradinaj minirao, kako bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog između Srba i Albanaca i pokušali da pronađemo kompromisno rešnje”, rekao je Vučić.

Taj sastanak je održan na inicijativu nemačke kancelarke, koja je, kaže, Vučić veliki lider, što pokazuje upravo i pažnjom koju posvećuje i malim zemljama i njihovim liderima.

Ukazao je da Merkel uvek ima dovoljno energije, i da je, iako ima bezbroj drugih obaveza, našla vremena da, sa svojim timom, razgovaraju o Kosovu i Metohiji.

“To govori da je Evropa njena ideja i projekat, da želi mir i stabilnost u Evropi, da Nemačka hoće stabilnost i to na dugi rok. Nemačka će da uloži svu svoju snagu, trud i energiju da sačuva mir i stabilnost u Evropi. I zato će da traže od nas da razgovaramo i razgovaramo, dok ne pronađemo rešenje. U to sam siguran i to je za njih najvažnije”, rekao je Vučić.

Kaže da je zamolio Merkel da dođe u Srbiju i da mu je rekla da će posetiti našu zemlju tokom 2020, do kraja svog mandata.

Kako je rekao, to bi bila velika čast za našu zmelju i prilika da joj se zahvalimo za sve sto je učinila za Srbiju.

Vučić je podsetio da je Nemačka prvi trgovinski partner Srbije i da je u prvih sedam meseci ove godine naša trgovinska razmena bila 3,03 miljarde evra i da se očekuje da ona opet bude više od pet milijardi evra, uprkos tome što se Nemačka suočava sa smanjenjen industrijske proizvodnje.

Sa kancelarkom je, kaže, razgovarao i o ekonomskim projektima, te u šali dodao da je “kukao” što je Folksvagen otišao u Tursku.

Prenela je, u istom tonu, kaže, da i on i bugarski premijer Bojko Borisov, žale na to, ali je naveo da je to za nas bila ogromna nada, ali da to nije kraj.

“Verujem da ćemo se izboriti za brojne nove nemačke investitore i da će Merkel, kada dođe u posetu Srbiji moći da poseti nekog od najvećih nemačkih investitora”, rekao je Vučić

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More