Srbija obeležava godišnjicu povlačenja srpske vojske na Krf

2. avgust 1916. srpska vojska na Krfu Foto: wikipedia
342

BEOGRAD – Komemorativne svečanosti povodom obeležavanja godišnjice povlačenja srpske vojske na grčko ostrvo Krf u Prvom svetskom ratu, godišnjice proboja Solunskog fronta i bitke na Kajmakčalanu biće održane u Grčkoj od danas do 29. septembra u organizaciji srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf biće obeležena danas i sutra, 25. i 26.septembra, na plaži Guvija na Krfu i na ostrvu Vido.

Srpski i grčki zvaničnici će danas položiti vence na spomen-ploči u Guviji gde se 1916. godine, posle albanske golgote, iskrcala srpska vojska.

Sutra, na ostrvu Vido biće održana komemotrativna svečanost u znak sećanja na oko 250.000 stradalih civila i srpskih vojnika kod Spomen kosturnice i na Mornaričkom krstu, a ceremoniju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Venci će biti položeni i u “Plavu grobnicu”, na pučini Jonskog mora, gde je najveći broj umrlih srpskih vojnika spušten u more.

U petak 27.septembra u mestu Egzoplatnus polaganjem venaca biće odata počast stradalim srpskim vojnicima u bici na Kajmakčalanu.

Centralni skup povodom obeležavanja 101. godišnjice od proboja Solunskog fronta, jednog od najslavnijih trenutaka srpske istorije koji se u svetu pamti kao simbol velike hrabrosti i požrtvovanosti srpskog naroda, biće održan u subotu, 28. septembra u Solunu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik.

Venci će biti položeni i na saveznička groblja Francuske, Britanije, Italije i Rusije, a u nedelju 29.septembra biće odata počast stradalima i u Polikastru kod Soluna.

Delegacija Vlade Srbije u nedelju će položiti vence i na spomen kosturnicu u mestu Udovo, u Severnoj Makedoniji.

Komemorativnim skupovima će prisustvovati delegacija Vlade Srbije, zvaničnici Grčke, predstavnici srpskih udruženja koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, kao i studenti Vojne i Kriminalističko – policijske akademije iz Beograda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More