Šta stoji iza mimike Grete Tunberg, osim divljenja tinejdžerka dobija i ozbiljne kritike

361

Mlada švedska aktivistkinja protiv klimatskih promena Greta Tunberg jedan je od dobitnika “alternativnog Nobela”, nagrade Rajt Lajvlihud.

Šesnaestogodišnja Šveđanka dobila je nagradu zbog svojih “inspirativnih zahteva” za hitnom akcijom protiv klimatskih promena, koji su zasnovani na naučnim činjenicama, navode iz Fondacije koja dodeljuje nagradu.

Navode i da primer Grete, koja je nominovana i za Nobelovu nagradu, pokazuje da svako ima snagu da donese promene, prenosi AP.

“Njen primer je inspirisao i ohrabrio mnoge ljude da traže političku akciju”, ocenila je Fondacija.

Nagradu Rajt Lajvilihud, koja je osnovana 1980. godine, ove godine su dobili i aktivisti koji se zalažu za očuvanje Amazonije, mir u Zapadnoj Sahari i prava žena u Kini.

Retki dosad nisu formirali snažno mišljenje o potresnom govoru 16-godišnje Šveđanke Grete Tunberg. Međutim, neke kritike na njen račun idu i previše daleko.

Greta Tunberg, tinejdžerka i aktivistkinja za očuvanje životne sredine, održala je pred Ujedinjenim nacijama govor koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Tinejdžerka održala govor svetskim liderima u UN, evo kako je Tramp reagovao (VIDEO)

 

Izvor DW, Index, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More