Šta sve treba da imate u kućnoj apoteci?

Idealno.rs/Bigstock
418

Postoji nekoliko proizvoda koje bismo uvek trebali da imamo u svojim kućnim apotekama, a koji mogu pomoći kod raznih oboljenja dece i odraslih. Samolečenje je, kažu stručnjaci, često poželjno i dovoljno, a sa obzirom da nam je sezona prehlade i gripe pred vratima dobro je da proverite šta se nalazi u fioci sa lekovima i da obnovite zalihe.

Svi znamo da je bolje sprečiti nego lečiti

Obično se u kućnim apotekama nalaze lekovi i proizvodi za zdravlje koji se mogu kupiti bez lekarskog recepta. Idealno je ponudu takvih proizvoda potražiti i proveriti na internetu i na vreme obnoviti zalihe kućne kutije prve pomoći.

Medicinski stručnjaci savetuju da kod kuće pri ruci uvek trebamo imati:

 • Lekove za snižavanje temperature poput onih koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol
 • Tablete protiv bolova i slični lekovi za lečenje glavobolje, zubobolje, boli u mišićima, menstrualnu bol, birajte one na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena.
 • Sredstvo protiv kašlja ili sirup za iskašljavanje. U sezoni prehlade i gripe dobro je pri ruci imati sirup koji će sprečiti kašalj ili olakšati iskašljavanje, preporučuje se da izaberete biljne sirupe koji se mogu dobiti bez recepta.
 • Sredstva za rehidraciju radi se o preparatima koje treba koristiti u slučaju dehidracije uzrokovane povraćanjem ili prolivom kako bi nadoknadili tečnost i elektrolite, ovo je posebno važno da imate ako kod kuće imate decu kod kojih su takva stanja češća nego kod odraslih.
 • Dezinfekciono sredstvo odnosno antiseptik za posekotine i ogrebotine, neizostavni su u svakoj kućnoj apoteci, a pomoći će vam kod saniranja bilo kakvih povreda na koži.
 • U slučaju povrede flasteri i sterilne gaze različitih veličina i zavoji različitih širina i dužina osnova su kućne apoteke i uvek ih treba imati pri ruci.Digitalni toplomer i merač pritiska najčešći su aparati za zdravlje koji se mogu pronaći u domaćinstvu. Treba ih imati pri ruci kako bismo na vreme znali da reagujemo na različite sumnje i da se na vreme obratimo lekaru.
 • Repelente za zaštitu od insekata koristimo često, posebno u letnjim mesecima i dobro je da ih imate pri ruci. U slučaju alergijskih reakcija na ubode insekata, dobro je da kod kuće imate i antihistaminik koji će ublažiti alergijsku reakciju.
 • Sredstvo za zaštitu od sunca bi trebali koristiti redovno i dobro ga je imati u kućnoj apoteci. U letnjoj sezoni dobro je imati i sredstvo za ublažavanje opekotina i negu kože.
 • U slučaju da ne želite da se gnjavite sastavljanjem liste lekova za prvu pomoć i kupovinom proizvoda, potražite komplete prve pomoći koji već sadrže ove i slične osnovne proizvode za prvu pomoć u kući.Kod sastavljanja liste za kućnu apoteku uzmite u obzir potrebe svih članova vaše porodice. Ako vi ili neko drugi iz porodice imate specifične potrebe po pitanju lijekova, sastavite kutiju prve pomoći koja će sadržavati sve što je potrebno – antihistaminike, insulin, slušni aparat sa dodatnim baterijama, adrenalinsku injekciju, igle, dodatne naočare ili par kontaktnih sočiva.Ne zaboravite, u kućnim apotekama treba biti mesta samo za lekove kojima nije istekao rok trajanja. Zato se jedan od praktičnih saveta vezanih za kućnu apoteku odnosi na potrebu da kutiju prve pomoći redovno proveravate i svaki proizvod kojem je istekao rok trajanja zamenite novim.

  Redovno proveravajte svoju kućnu apoteku i sve lekove kojima je prošao rok upotrebe ili koji su se u svom spoljašnjem izgledu na bilo koji način promenili, izdvojite i odnesite u apoteku gde će stručnjaci na pravilan način odložiti taj otpad.

  Komplet prve pomoći držite na mestu koje nije dostupno deci, a pokušajte izbeći i prostor kupatila jer većini lekova ne odgovara velika toplota i vlažnost karakteristična za takve prostorije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More