Još neizvestan put matičnih ćelija, Cryosave najduže opstao u Srbiji

Advokat Rastko Petaković, koji je razotkrio aferu sa "Krio sejvom", koju su po njegovoj prijavi istraživale vlasti u Švajcarskoj, doprineo je da se "Krio sejv" izbriše iz registra banaka matičnih ćelija

Foto: pixabay
147

U Švajcarskoj je pokrenut postupak likvidacije “Krio sejva”, banke matičnih ćelija kojoj je oko 240.000 porodica poverilo 330.000 uzoraka iz krvi pupčanika svoje dece, među kojima je, prema poslednjim procenama, 13.000 uzoraka iz Srbije.

Preciznih informacija šta to znači za vlasnike matičnih ćelija, koje su u međuvremenu, pošto je “Krio sejvu” oduzeta dozvola za rad, prebačene u Varšavu, u jednu od laboratorija “Famikord”, zasad nema. Iz švajcarskog dokumenta o pokretanju likvidacije nad “Krio sejvom” vidi se jedino da je to učinjeno na predlog jednog od tužilaca.

Advokat Rastko Petaković, koji je razotkrio aferu sa “Krio sejvom”, koju su po njegovoj prijavi istraživale vlasti u Švajcarskoj, čeka dodatne informacije iz te države. Posle njegove prijave “Krio sejv” je izbrisan iz registra banaka matičnih ćelija.

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu

“Nisu poznati svi detalji, da li se radi o stečajnom ili postupku prinudne likvidacije”, kaže Petaković i dodaje:

“Uobičajeno, kada dođe do stečaja ili likvidacije banke matičnih ćelija, banka garantor preuzima skladištenje uzoraka. U slučaju “Krio sejva” imam informaciju, zahvaljujući jednoj od majki koja se raspitala, da je garantor Univerzitet u Antverpenu, ali nije nam poznato da li za sve uzorke”.

Beogradski advokat protiv velike banke matičnih ćelija

Oko dva odsto uzoraka poverenih “Krio sejvu”, kojem je inače bilo povereno oko 35 odsto svih matičnih ćelija datih na čuvanje, nije transportovano posle problema u kojima se našla ova banka. To je do 5.000 uzoraka, koji su još u depoima koje je koristio “Krio sejv”, odnosno nije ih preuzeo poljski “Famikord”, u kojem tvrde da su uzorke preuzeli, transportovali i deponovali o svom trošku, i da će ih čuvati narednih pet godina.

U čitavom regionu “Krio sejv” se najduže zadržao u Srbiji, gde mu je prošle nedelje privremeno suspendovana dozvola da rad. Iz Slovenije se zvanično povukao pre četiri godine, a nedugo zatim i iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije, pišu Novosti.

U Crnoj Gori gde je “Krio sejv” ugašen pre dve godine, matične ćelije svoje dece poverilo je oko 2.000 roditelja. Oni će, ukoliko im prava budu ugrožena, moći da tuže banku, ali u Ministarstvu zdravlja ne očekuju da će do toga doći.

“Vlasnik kompanije izjavio je da raspolažu svim podacima i da nema nikakvih problema za osobe koje su se odlučile da čuvaju matične ćelije u bankama sa kojima oni sarađuju”, rekla je načelnica Direkcije za farmaciju, biomedicinu i transplantaciju Senka Klikovac.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More