Otkazan susret Putina i Trampa

Foto:Tanjug
321

“Na osnovu činjenice da se brodovi i mornari nisu vratili u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje da se moj prethodno zakazani sastanak u Argentini sa predsednikom Vladimirom Putinom otkaže. Radujem se sljedećem značajnom samitu čim se ova situacija razrieši!”, napisao je Tramp na svom nalogu na Twitteru.

Tramp je prethodno oklevao po pitanju otkazivanja sastanka, nakon što je dobio informacije o krizi u Kerčkom moreuzu.

“Dobiću celi izveštaj u avionu o onome što se dogodilo (u Kerčkom moreuzu) i to će odrediti moje naredne korake (u vezi sa sastankom sa Putinom)”, rekao je Tramp novinarima pre odlaska u na samit G20 u Buenos Ajres.

Tramp je tada dodao da razgovor sa Putinom još nije otkazan, iako je on razmišljao o prekidu sastanka u svetlu najnovijih dešavanja na Crnom moru.

Prema saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) u nedelju 25. novembra su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbjednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima koji su nelegalno prešli granicu Rusije bila dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. Prema njegovim rečima, provokacija na Crnom moru vezana je za nizak rejting predsednika Ukrajine Petra Porošenko uoči izbora.

Izvor BN TV
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More