Zašto je Vučić izabrao da pred Generalnoj skupštini UN govori o regionu

PREDSEDNISTVO SRBIJE
56

Tema za koju se predsednik Vučić opredelio za obraćanje generalnoj skupštini UN pokazuje šta se nameće kao imperativ srpske politike u traženju rešenja i za KiM.

Nakon niza Vučićevih susreta sa svetskim zvaničnicima u Njujorku, analiza stanja i budućnost regiona kome su najpotrebniji mir i stabilnost pokazuje zašto je Aleksandar Vučić odlučio da pred GS UN govori o regionu.

“Govoriću o našim odnosima i neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti, šta je to što je Srbija učinila i šta je to što očekujemo od sveta u budućnosti”, najavio je Vučić, krećući tako u susret događajima koji se mogu očekivati u rešavanju kosovskog problema, a koje zapadni zvaničnici definišu kao “rešenje koje će doneti stabilnost regionu i Evropi na duži rok…”.

“Nema nikakve sumnje da Evropa želi rešavanje problema na Zapadnom Balkanu i da Nemačka kao vodeća evropska sila to želi i da će na tome da insistrira – konstatovao je predsednik Vučić posle susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja, kako je preneo, zajedno sa francuskim predsednkom Emanuelom Makronom, planira održavanje regionalnog skupa na kome bi se krenulo u intenzivne razgovore i dijalog izmedu Srba i Albanaca i traženje kompromisnog rešenja.

Taj skup, koji je u stvari bio najavljen za početak jula u Parizu, trebalo bi da se održi, kako je planirano, u decembru, do kada bi trebalo da bude formirana nova vlada u Prištini.

A od tada se mogu, kako se između redova posle sastanka sa Merkelovom u Njujorku može “pročitati”, očekivati konkretni koraci u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Borba za zaštitu srpskih interesa treba da se vodi i u regionu, tim pre što je, po oceni analitičara, došlo do izvesnog pomeranja nemačkog stava da više nema razgovora o statusu KiM, niti korekcije granica i da će Merkelova tražiti da se razgovara sve dok se ne pronađe rešenje za pitanje KiM.

Predsednik Vučić je u svim susretima ponovio spremnost Srbije za nastavak razgovora, da Srbija želi saradnju i prosperitet regiona i svih njegovih članica, da ju je potvrdila više puta.

Upravo takvu poruku iz Njujorka poslao je predsednik Srbije posle razgovora sa Zoranom Zaevom i Edijem Ramom o formiranju zajedničkog tržišta sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što bi donelo korenite promene regionu i u odnosima sa EU.

Treba očekivati da će predsednik Srbije posvećenost Srbije miru, stabilnosti u regionu i Evropi predočiti konkretno učesnicima Generalne skupštine UN, ali, uz poruku da stabilnost i napredak regiona podrazumevaju i poštovanje interesa srpske države i srpskog naroda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More