“Erikson” mora da plati kaznu od preko milijardu dolara

Foto/Printscreen/You Tube
18

Švedski proizvođač telekomunikacione opreme Erikson će uknjižiti gubitak od 12 milijardi kruna (1,2 milijarde dolara) u trećem tromesečju na ime kazne koju očekuje vezano za dugogodišnje istrage u SAD-u povodom optužbi za korupciju, saopšteno je danas iz te kompanije.

Istrage koje sprovode američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i Ministarstvo pravde SAD od 2013. i 2015. godine, respektivno, odnose se na Eriksonovo poštovanje američkog Zakona protiv korupcije u inostranstvu (FCPA), podseća agencija Rojters.

Švedska kompanija je saopštila da očekuje novčanu kaznu u iznosu od milijardu dolara, koja će, zajedno sa dodatnim troškovima na ime zatvaranja istrage, dostići ukupno 1,2 milijarde dolara.

Izvršni direktor Eriksona Borje Ekholm je izjavio da je lično veoma uznemiren što je kompanija u ovakvoj poziciji.

U istragama, koje pokrivaju period do završetka prvog kvartala 2017. godine, otkriveni su prekršaji u Eriksonovom kodeksu poslovne etike i kršenja FCPA u Kini, DŽibutiju, Indoneziji, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu, poručuju iz Eriksona.

Takvi prekršaji su, kako je saopšteno, posledica većeg broja nedostataka, među kojima su nespeh kompanije da reaguje na “znake za uzbunu”, kao i neadekvatna unutrašnja kontrola.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More