Javni poziv zainteresovanima za povratak na KiM: Konkurišite za opremu, sredstva i obuku za pokretanje biznisa

113

U okviru projekta “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo” u toku je javni poziv za građane koji su zainteresovani za povratak na KiM, a koji mogu da konkurišu za opremu, mašine i alate u vrednosti od 2.500 evra, kao i za obuku za pokretanje posla.

Kako se navodi na sajtu grada Kragujevca, kroz poziv će biti obezbeđena oprema za 54 porodice i obuka za pokretanje posla za 90 porodica, što će, kažu, interno raseljenim licima poboljšati mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje prihoda.

Na javni poziv mogu se javiti raseljeni koji trenutno žive u Kruševcu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Raškoj, Aranđelovcu, Trsteniku, Vrnjačkoj banji, Vranju i Bujanovcu.

U Kragujevcu je danas održana prezentacija projekta koji partnerski realizuju Kancelarija Arbeiter Samariter Bund (ASB) za Jugoistočnu Evropu, Centar za ravnomerni regionalni razvoj i Grad Kragujevac, a finansira Evropska unija.

Projekat “Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo” su osmislili EU i Kancelarija za KiM u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, realizuje se već dve godine i trajaće do sredine 2020. godine.

Vrednost programa je oko 5,6 miliona evra i obuhvata podršku povratničkim porodicama u vidu nameštaja, bele tehnike, grantova za otpočinjanje malih poslova i različitih edukacija.

Menadžer projekta iz ASB Zorica Živojinović kaže da je u Kragujevcu realizovana tromesečna obuka za mlade u oblasti programiranja i grafičkog dizajna.

“Svakog meseca imamo po nekoliko zainteresovanih porodica. Prošlog meseca smo isporučili tri paketa pomoći za kuće koje su završene u Ranilugu, Novom Brdu i Kosovskoj Kamenici. Još tri paketa pomoći tokom oktobra biće isporučena u Kosovsku Kamenicu”, rekla je Živojinović.

Navodi da se povratak obavlja svakog meseca, a tome, ističe, prethode dugoročne pripreme, jer je potrebno da se ispuni više uslova, a osnovni je stambeni, što podrazumeva obnovu ili izgradnju nove kuće, ukoliko je porušena.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More