Kako je srpska porodica, koja je krenula u Ameriku da leči dete od autizma, otkrila aferu sa matičnim ćelijama svetskih razmera

Foto: Pixabay
936

Petakovići su imali nadu da će svoju sedmogodišnju ćerku koja ima autizam da izleče matičnim ćelijama koje su uzete po njenom rođenju. Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke do klinike u Americi gde je trebao da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene.

Tako je bračni par iz Srbije i otkrio aferu “Krio sejv” koja je potresala roditelje kako u Srbiji, tako i širom Evrope, s obzorim na to da je ova kompanija poznata u celom svetu i da su joj mnogi roditelji poverili matične ćelije na čuvanje.

Rastko Pataković Foto: printscreen/TV Prva

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, Rastko Petaković ispričao je čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gde su se čuvale.

Matične ćelije su, priča Petaković, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Severnu Karolinu. Bile su poslate preko sertifikovane kurirkse službe, ali to je upravo bio problem.

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac ima uz sebe ima kontejner i u slučaju bilo kakve promene temperature, ili kvara može da ih prebaci i tako omogući da bezbedno stignu na odredište.

Hiljade ljudi u Srbiji poverilo je na čuvanje matične ćelije kompaniji koja je izgubila licencu

Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno.

– Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno I zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperati od +15, a trebalo je da stignu na tempuraturi -150 – objasnio je Petaković.

Nada pa šok

Inače, Petaković je rekao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korišćenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu.

Bezuspešno su pokušavali da kontaktiraju firmu “Krio sejv” i saznaju odgovore na mnoga pitanja, te su nakon mesec dana Petakovići pokrenuli sopstvenu istragu.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More