Patrijarh Irinej prvi put posle 27 godina u poseti Crnoj Gori: U manastiru Podlastva neopisiva gužva! (FOTO+VIDEO)

Osim osam vekova autokefalnosti SPC, obeležava se i 1.500 godina manastira Podlastva

Foto: PrintScreen/YouTube
177

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u grbaljski manastir Podlastva (opština Budva).

Poslednji put ove krajeve posetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle.

Dolazak patrijarha Irineja predstavlja, nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu.

Patrijarh prisustvuje večeras centralnoj proslavi obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

U porti manastira je više od dve hiljade vernika, pišu Vijesti, a prenosi portal B92!

 

Organizacioni odbor, na čijem se čelu nalazi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, organizuje dvodnevne svečanosti. U odboru su, osim sveštenstva i grbaljski privrednici, kao i i predsednik Opštine Budva, Marko Bato Carević, gradski menadžer Milo Božović, kao i arhijerejski namesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić.

ПРОСЛАВА 800 ГОДИНА СПЦ У МАНАСТИРУ ПОДЛАСТВА УЖИВО НА ПОРТАЛУ ИН4С

Gepostet von Informativni portal IN4S am Freitag, 27. September 2019

 

“Gradite za danas, gradite za sutra, ali gradite i za vekove. Kada se gradi za narod, onda to što se gradi mora biti trajno i jako kao sam narod”, rečima Svetog Simeona Mirotočivog najavljuju se svečanosti, a manastirski kompleks okićenje hiljada zastava, kao i posebnim svetlosnim efektima, oslikan je trobojkom.

Osim osam vekova autokefalnosti SPC, obeležava se i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinej osveštaće sutra (28. septembra) paraklis (prim aut. crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

У манастир Подластва стигао је патријарх српски г. Иринеј. У 18 сати почела је вечерња служба. Патријарх ће учестовати у…

Gepostet von Informativni portal IN4S am Freitag, 27. September 2019

U subotu 28. septembra ujutru u devet časova je sveta liturgija, sa osvećenjem paraklisa Svetog Kneza Lazara i manastirskih konaka, dok je u podne predviđena “Trpeza ljubavi“ uz prigodan kulturno-umetnički program”.

Svečani ručak biće postavljen za dve hiljade ljudi. Očekuje se dolazak nekoliko hiljada vernika, a organizatori najavljuju najveći skup srpskog naroda u ovom veku. Za obnovu manastira i održavanje manifestacije organizacioni odbor je prikupio više od 90 hiljada evra, a gotovo svako budvansko javno preduzeće i ustanova, kojim upravlja Opština, doniralo je novac na molbu Carevića, pišu Vijesti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More