Crnogorska skupština odlučila – Podgorička skupština iz 1918. ništavna

U glasanju je učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo „za“, 15 „protiv“, a nije bilo uzdržanih

Foto: printscreen/youtube
455

PODGORICA – Poslanici crnogorskog parlamenta, posle višesatne debate, usvojili su rano jutros Rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim.

U glasanju je učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo „za“, 15 „protiv“, a nije bilo uzdržanih, prenosi RTCG.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je  „rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji“.

„Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje“, rekao je Pažin.

Potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović ocenio je tokom rasprave da je Rezolucija o Podgoričkoj skupštini veoma važan politički dokument, čija je svrha, izmedju ostalog, da ukaže na istorijsku nepravdu nanetu Crnoj Gori pre 100 godina, kao i na posledice te nepravde.

Ranko Krivokapić iz SDP-a rekao je da se 1918. desila najklasičnija aneksija jedne države. „Nema opravdanja za odluku o poništenju Crne Gore. Dovoljno je bilo grešaka kralja Nikole, ne morate mu dodavati. Učinite barem onoliko koliko je on učinio za državu do početka 20. veka“, rekao je on.

Slaven Radunović iz DF-a smatra da je vladajuća većina predložila rezoluciju kako bi skrenula pažnju sa „svakodnevnih zaduženja i marifetluka koje priredjuje crnogorskoj ekonomiji“.

Milutin Djukanović je kazao da jedna od poslednica ove rezolucije stvaranje Velike Albanije. „Ko će vam biti saveznik, kada se to pitanje aktuelizuje a to im je strategija? Vi ste se potrudili da jedinog iskrenog prijatelja a to je srpski narod proglasite za okupatora. Delite pravoslavni narod i podstičete raskol u pravoslavnoj crkvi“, rekao je on.

U ime kluba SNP-Demos Miodrag Lekić kazao je da je tema maksimalno dramatizovana.

„Ova tema ima upotrebnu političku vrednost. Predlažem da se povuče jer ima negativne strane po odjek u Crnoj Gori, jer se njime produbljuju podele“, smatra on.

„Smatram da je Crnoj Gori napravljena velika nepravda 1918. Mora se međutim shvatiti kontekst i metež istorije“, rekao je Lekić.

U predlogu koji su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije navodi da je, pre, za vreme i posle Velikog rata, Crna Gora bila suverena i medjunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905.

Ističe se i da „Podgorička skupština“, održana 1918, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje gradjana Crne Gore.

Rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine godine proglašavaju ništavnim podržala je  Vlada, saopšteno je na njenom tviter nalogu.

Rezolucija Demokratskog fronta (DF) „Nikad više 1916.“ nije uvrštena u dnevni red zasedanja parlamenta.

Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi rezolucija „Nikada više 1916“, kojom se, kako je rekao lider tog saveza Andrija Mandić osudjuje kapitulacija Crne Gore.

Dok je trajala rasprava, juče kasno popodne, nekoliko stotina ljudi održalo je protestnu šetnju pod sloganom „Nikad više 1918“.

Protest je organizovala nevladina organizacija „Dukljani“, sa čijeg skupa je poručeno da se „više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore“.

Okupljeni gradjani su marširali crnogorskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo „Nikad više 1918,“ i „Crna Goro majko, rode, kolijevko od slobode“. Na jednom transparentu nalazile su se fotografije Amfilohija Radovića, Adolfa Hitlera, Vojislava Šešelja, Matije Bečkovića, Milana Kneževića i Andrije Mandića ispod kojih je pisalo „Dolje fašisti“.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More