Misterija duga dve decenije: Još uvek nije rasvetljen slučaj bega iz sarajevskog zatvora

Foto/Pixabay
138

Ni 20 godina od bekstva opasnog kriminalca i teroriste, Francuza Lionela Dimona iz Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, nisu rasvetljene sve okolnosti tog bega, a upućeni u slučaj tvrde da je pušten da pobegne pre izručenja Francuskoj, piše “Avaz”.

“Njega je politika pustila”, uveren je i danas jedan od istražitelja, smatrajući da pojedinci u najmoćnijim političkim strukturama nisu hteli da Dimon bude odveden na saslušanje u Francusku zbog svega što je znao o dešavanjima u BiH.

Dimon (43) je, inače, pod imenom Abu Hamza do 1995. bio u brigadi “El Mudžahid” u Zenici.

Zajedno sa svojim saučesnikom Moludom Bugelanom Dimon osuđen je u Zenici na 20 godina zatvora zbog pljačke benzinske pumpe u zeničkom naselju Raspotočje 1997. godine, gde je jedan policajac ubijen, te zbog napada na prodavnicu oružja “Autoteć” u Zenici, kada je smrtno stradao čuvar radnje.

On je, takođe, bio vođa “bande iz Rubea”, grupe kriminalaca optuženih za niz bombaških napada u Lilu 1996. godine. Posle suočavanja s optužbama boravio je u BiH, gde je 1997. godine uhapšen nakon dvostruke pljačke u Zenici. Pronađen je u stanu koji je bio vlasništvo tadašnjeg MUP-a BiH.

Zatvorsku kaznu izdržavao je u Zenici, ali je nakon tuče s jednim osuđenikom prebačen u Sarajevo, odakle je pobegao nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude izručen Francuskoj.

Iz sarajevskog zatvora pobegao je sa Edinom Džihanom (20) uveče 26. maja 1999. godine dok je straža gledala prenos finala Kupa prvaka u fudbalu između Bajerna i Mančester junajteda.

Dimon i Džihan su te noći prošli i kroz kuhinju, koja je, mimo zatvorskih pravila, bila otključana, piše “Avaz”.

Gvozdene rešetke su presekli, najverovatnije, aparatom koji im je dostavljen spolja te se prebacili u deo koji pripada sudskim institucijama.

Prema ovoj zvaničnoj verziji, u prostorijama Suda u prizemlju zgrade skinuli su gvozdenu rešetku s prozora, a potom jednostavno išetali na sporednu ulicu. Džihan i Dimon pobegli su na teritoriju Republike Srpske. Tri dana kasnije, Džihan je uhapšen u Sarajevu, a četiri godine kasnije Dimon u Nemackoj.

U tekstu se navodi da je Dimon u sarajevskom zatvoru imao izvesnu slobodu. Telefonirao je, primao posete i pričao na francuskom jeziku s određenim osobama, a da to nije snimano, niti je ikada prilikom poseta bio prisutan i prevodilac.

Godinama kasnije posumnjalo se da je upravo na taj način organizovao beg. Osim toga, utvrđeno je da Dimon i Džihan nisu mogli sami izvesti ovakav beg te da su imali pomagace iznutra.

“Trebalo bi im duže vremena da iseku rešetke u zatvoru, a bili bi i bučni. To je moralo ranije biti pripremljeno, odnosno prerezano. U svakom begu iz zatvora imate pomagače izvana i unutar zatvora. Džihan mu je verovatno trebao jer je poznavao Sarajevo, dok Dimon nije dobro poznavao ovu teritoriju te ne bi znao kuda krenuti nakon bega”, govorili su poznavaoci ovog događaja.

Zvanična istraga nikad nije utvrdila ko su ostali pomagači Dimonovog bega.

Lionel Dimon alias Bilal ili Hamza rođen je 29. januara 1971. godine u Rubeu (Lil) u Francuskoj. Studirao je na Univerzitetu u Lilu. Ovaj dobrovoljac francuske vojske učestvovao je u trupama u UN operaciji u Somaliji. Prešao je na islam, a u oktobru 1993. vratio se u Francusku.

Dimon je u Parizu podneo zahtev za angažman u nekoj nevladinoj humanitarnoj organizaciji u Bosni. U BiH dolazi u maju 1994., da bi do kraja 1995. godine pod imenom Abu Hamza bio u brigadi “El Mudžahid” u Zenici.

Tokom druge polovine 1995. godine učestvuje u borbama u teslićkom i vozućkom kraju. Početkom 1996. godine, nakon vencanja s A. J., živi u Zavidovićima, potom u jednom selu kod Travnika te u Zenici. Neposredno pre bega iz Sarajeva njegov brak je poništen.

Do septembra 2003. sa suprugom Nemicom Dimon je živeo povučeno u Japanu radeći u privatnoj kompaniji za prodaju automobila, čiji je vlasnik bio Pakistanac. Prema pisanju japanske štampe, u julu 2002. godine infiltrirao se u Japan sa zadatkom da oformi mrežu Al Kaide.

Nakon Japana otišao je nakratko u Maleziju, a potom u Nemačku, gde je uhapšen 2003. u jednoj hotelskoj sobi kod Minhena. Pet meseci nakon hapšenja izručen je Francuskoj, u kojoj je 2001. u odsustvu osuđen na doživotnu robiju zbog učešća u planiranju terorističkog napada na učesnike samita G7 u ovoj zemlji 1996. godine, napada na policijsku stanicu, kao i za oružanu pljačku te niz bombaških napada.

Ponovo mu je suđeno u Francuskoj i ovaj put osuđen je na 30 godina zatvora.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More