Stanište beloglavog supa, Specijalni rezervat prirode “Uvac” pleni svojom lepotom (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTUbe
253

Reka Uvac protiče između Zlatibora i Zlatara, poznata je po svojim meandrima, beloglavom supu, nepristupačnom kanjonu duž kojeg su iz tog razloga nicali manastiri, a na njoj su nastala tri veštačka jezera.

Uvačko jezero

Na reci Uvac nalazi se i Sjeničko ili Uvačko jezero. Ovo je prvo u nizu veštačkih jezera u ovom kraju, stvorenih za potrebe proizvodnje struje. Jezero “dele“ sela Komarani i Bukovik, opštine Nova Varoš i Sjenica i planine Zlatar i Javor.

Ovom jezeru pripadaju čuveni meandri Uvca koji se mogu videti sa nekoliko vidikovaca, od kojih je najpoznatiji “Molitva“. Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu, a meandri iznad kojih leti ova zaštićena vrsta su “zaštitni znak“ ovoj kraja.

View this post on Instagram

#uvac#rezervatprirodeuvac #amazingserbia 😍❤️

A post shared by amazing serbia (@amazing_serbia_) on

Uvačko jezero poznato je i po Ušačkom pećinskom sistemu. Sastoji se od više delova, a to su Ušačka pećina, Ledena pećina i Bezdana jama.

U opštini Nova Varoš nalazi se naselje Kokin Brod i istoimeno jezero. Ovo veštačko jezero, koje se naziva i Zlatarsko, nastalo je puštanjem vode iz Uvačkog jezera. Plovno je svojim najvećim delom, a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

View this post on Instagram

Since they first appeared,humans have been trying to change the landscape and adapt the nature to suit their needs.As the civilization progresses,these changes become greater and produce more dramatic and profound impact.I must say I don't always approve of them.However,sometimes the final result is so beautiful that you must admire it.Zlatar lake is an example. . 📌Zlatar lake,🏔Zlatar,Serbia . Follow @hike_serbia for more amazing pics of hiking in Serbia 🌲🏞🏔 . #hiking👣 #hikingtheglobe #hikingaddict #hikingphotography #instahiking #hike_serbia #lakes #nature_pics #outdoorphotography #outdooradventure #lovenature💚 #mojasrbija #zlatarskojezero #zlatar #zivetisaprirodom #prirodasrbije #slikesrbije #srbija_u_slikama #srbija_u_nasim_ocima #obidjisrbiju #upoznajsrbiju #istrazisrbiju #ig_srbija #serbianphotography #vidisrbiju #seeserbia #visitserbia #srbijanadlanu #fmzavicaja #kompaskazesrbija

A post shared by hike_serbia (@hike_serbia) on

Okružuju ga planine Zlatar i Muretnica, koje “spaja“ jedna od najvećih kamenih brana u Evropi. Nastalo je potapanjem naselja, a kao spomen je napravljeno ostrvce na kojem stoji krst koji se vidi koliki god da je nivo vode u jezeru.

Jezero Kokin Brod često je ispunjeno kupačima, a može da se obilazi i čamcem. Leti se postavlja pontonska plaža, ali je lepše u jezeru uživati sa druge strane brane.

Radoinjsko jezero

Za reku Uvac vezuje se i Radoinjsko jezero. Mnogi ovo jezero smatraju najlepšim od ova tri koja se nalaze u sistemu hidroelektrane. Obale jezera su pogodne za kamp naselja, zbog čega pravi zaljubljenici u jezera radije dolaze ovde nego na druga mesta.

Radoinjsko jezero je “najušuškanije“, nije poznato koliko i Uvačko, a ne nalazi se kraj Ibarske magistrale, pa ima privilegiju da ga obilaze samo oni koji zaista žele da uživaju u njegovoj i lepoti okoline.

Na liticama obale Radoinjskog jezera takođe se nastanio beloglavi sup, a ovo jezero, zajedno sa Uvačkim i Zlatarskim, pripada Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”, prirodnog dobra prve kategorije.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More