Otvoren srpski kulturni centar “Ivo Andrić” u Pekingu

Proteklo je čak 45 godina od zasnivanja jedinog aktivnog kulturnog centra naše zemlje u svetu

Foto: Tanjug/ Dragan Kujundzić
453

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u prisustvu ministra kulture Narodne Republike Kine Luo Šuganga, svečano je otvorio Kulturni centar Republike Srbije „Ivo Andrić“, koji je smešten u ekskluzivnom  umetničkom kvartu „798“ u Pekingu. Početak rada ove ustanove predstavlja značajan iskorak u razdoblju kada se, širom sveta, kulturna diplomatija prepoznaje kao najproduktivniji oblik širenja uticaja zemalja i naroda, a proteklo je čak 45 godina od zasnivanja jedinog aktivnog kulturnog centra naše zemlje, u Parizu. Ministar Vukosavljević je najpre ukazao na strateško partnerstvo, prijateljstvo i dinamičnu saradnju u oblasti kulture između dveju zemalja, te da će kineski građani na ovom mestu moći da bliže upoznaju srpsku kulturu.

Kulturni centar Srbije nosi ime srpskog pisca Ive Andrića, svetski poznatog nobelovca, naglasio je ministar Vukosavljević uz očekivanje „da će srpski kulturni programi privući pažnju onih koji su navikli da dolaze u ovaj kvart umetnosti, te da će ubuduće dolaziti privučeni kulturnom ponudom iz Srbije“.

„Naša namera je da, na simboličan način, u ovom prostoru, afirmišemo lepotu dubokog jezgra srpske tradicije, ali i dinamične raznolikosti srpske savremene likovne i primenjene umetnosti“ , rekao je ministar.

Na početku programa publika je imala priliku da čuje srpskog guslara Rašu Vučinića koji je pevao uz gusle, a  ministar Vukosavljević je izrazio je zadovoljstvo što se to dešava u trenutku kada se očekuje da Pevanje uz gusle, koje ima poseban značaj za srpsku tradiciju i kulturu, postane deo svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska.

Srpski ministar kulture i ambasador Srbije u Kini Milan Bačević

Brojni gosti Kulturnog centra tom prilikom upoznali su i sa radovima stvaralaca mlađe generacije: Brankice Žilović Šoven, Nikole Božovića i Đorđa Stanojevića.

Namera je, po rečima Vukosavljevića, da se osnuje i škola srpskog jezika i da se afirmiše prevođenje srpske književnosti, kinematografija, muzika i druge umetničke grane. Srbiju treba prezentovati kineskim građanima i kao destinaciju kulturnog turizma – sa raznovrsnim festivalima i kulturnim nasleđem, pre svega srednjovekovnom baštinom.

Vukosavljević je podsetio prisutne da su prethodne večeri započeli i „Dani srpskog filma“. „Želimo da nove generacije u Kini upoznaju i zavole nove filmove i junake iz naše zemlje, kao što su ranije generacije volele Velimira Batu Živojinovića, višedecenijsku zvezdu srpskog filma u periodu Jugoslavije“, rekao je Vukosavljević.

„Izražavam uverenje i nadanje da Kulturni centar “Ivo Andrić” neće biti samo dom srpske kulture, nego istinska kuća prijateljstva srpskog i kineskog naroda. Središnji simbol književnog sveta Ive Andrića, čiji je roman Na Drini ćuprija odavno preveden i na kineski, jesu mostovi, koji ukidaju prepreke među ljudima i narodima. Neka institucija koju večeras svečano otvaramo bude jedan solidan i dugovečan most između dva naša dva prijateljska naroda“, zaključio je ministar.

Na svečanosti otvaranja Kulturnog centra publika je imala priliku da uživa u koncertu poznatog muzičkog umetnika Slobodana Trkulje, s etno pesmama izvedenim na tradicionalnim instrumentima.

Kineski ministar kulture rekao je da je otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu  predstavlja veliki događaj i za kineski narod, jer mu se  pruža mogućnost da više sazna o srpskoj kulturi u prošlosti i sadašnjosti.

Šugang je konstatovao da Kinu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo i da kineski narod i srpski narod prirodno cene kulturu onog drugog, dodavši da i otvaranje Kulturnog centra pokazuje međusobno priznavanje i razumevanje kulture drugog.

Otvaranju Kulturnog centra prethodio je veoma uspešan sastanak ministra Vladana Vukosavljevića i ministra kulture NR Kine Lua Šuganga na kome su konstatovali da su odnosi dve zemlje u oblasti kulture na visokom nivou, što pokazuje i prisustvo ministra Šuganga na otvaranju ove ustanove.

Kineski ministar pohvalio je saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja ocenivši  je kao plodotvornu i intenzivnu. U razgovoru je spomenuto da je takvom odnosu doprineo i dobar lični odnos i razumevanje između dva ministra.

Vukosavljević i Šugang postigli su dogovor o razmeni izložbi u oblasti nematerijalnog nasleđa, kao i pomoći kineskih eksperata u oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa.

Na sastanku je dogovoreno i da u Beogradu bude koordinacioni centar za umetnost u okviru 16+1 inicijative.

Ministar Vukosavljević sastao se i sa državnim administratorom za kulturno nasleđe Liu Judžuom sa kojim je razgovarao o mogućnostima da kineski stručnjaci pomognu u zaštiti arheološkog nalazišta Vinča, o organizovanju izložbe kineske bronze u Beogradu, kao i o studijskom boravku srpskih stručnjaka u Kini.

Obe strane saglasile su se da buduća saradnja treba da bude bazirana na arheološkim istraživanjima, razmeni izložbi i razmeni znanja i iskustava  između srpskih i kineskih stručnjaka.

Izvor kultura.gov.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More