“Prosvjeta” se širi: Osnovan ogranak i u Nemačkoj (FOTO)

Facebook SPKD Prosvjeta Austrija
295

Osnivačka skupština odbora SPKD Prosvjeta Nemačka u Štutgartu održana je 26. septembra u konzulatu Srbije u Štutgartu.

Za predsednicu je izabrana Desa Burazor Aslanidu, koja je uspešno ostvarila dvogodišnji proces registracije Društva u Nemačkoj. Prisustvovali su predstavnici Go Prosvjete, potpredsednik Mihajlo Vujović koji je pozdravio prisutne i svečano predao novoizabranoj predsednici zastavu Prosvjete, Filip Perišić, ispred Nadzornog odbora koji je potvrdio i verifikovao Skupštinu, Srđan Mijalković, član Go i predsednik odbora u Austriji koji se obratio na srpskom i nemačkom jeziku.

Među gostima su bili konzul Srbije Dragan Dimitrijević koji je kao domaćin otvorio veče pohvalio Prosvjetu i obećao podršku u daljem radu, konzul BiH Biljana Marilović, izaslanik vladike Grigorija otac Borislav Simić koji je blagoslovio skup i vodio molitvu, predstavnici srpskih organizacija i nemačkih institucija u Štutgartu, brojni gosti.

Tim Prosvjete iz Štutgarta pripremio je vrlo lep kulturni program uz veliko oduševljenje i aplauze prisutnih, na kraju večeri priređen je prigodni koktel, a druženje i čestitanja potrajali su do kasno. Na mnogaja ljeta!”, objavljeno je na Fejsbuk profilu SPKD Prosvjeta Austrija.

Beč: Svečanost povodom početka Prosvjetine škole srpskog jezika

“Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Austrija“ je ogranak „Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta“ sa sedištem na Palama u Republici Srpskoj, koje je osnovano 1902. godine u Sarajevu, a posle višegodišnje pauze obnovljeno 1990. godine.

“Prosvjetu” je osnovao Nikola Asanović prvo u svom gradu Bileći i širom Republike Srpske, stigao do Beča, ali ga je prerana smrt sprečila da nastavi svoju misiju.

Došao je u Beč na dve nedelje, a danas na čelu društva čuvara srpske tradicije u Austriji

SPKD „Prosvjeta“ ima svoje ogranke u BIH, Srbiji, Crnoj Gori, i svim drugim zemljama gde u značajnijem broju žive Srbi, pa tako i u Austriji.

Društvo je odlučno da razvija svest kod srpskog naroda u Austriji o potrebi znanja srpskog jezika, ćiriličnog pisma, osećaja pripadnost srpskoj kulturi, tradiciji i istoriji, kao neotuđivim elementima evropskih vrednosti.

Čuvari srpskog blaga u Austriji

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More