Mihajlović: Inicijativa “mali šengen” mogla bi da donese prosperitet i bolji život građana

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/
87

Potpredsednica vade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je danas bi inicijativa “mali šengen” mogla da donese prosperitet i bolji život građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji i poručila da ne vidi razlog zašto se ne bi pridružile i Crna Gora i BiH.

“Za ovakvu Srbiju koja je danas ekonomski, finansijski i politički stabilna i okružena sa puno suseda, strateški je važno da se povezuje. Treba da se povezujemo pošto smo svi u regionu mali. Tako možemo bolje da rešavamo naša pitanja i da se razvijamo i bolje da pregovarmao sa svima. Da li će se pridružiti Crna Gora i BiH – zašto da ne”, rekla je Mihajlović novinarima na pitanje od kojih zemalja očekuje protivljenje inicijativi “mali šengen”.

Mihajlović je rekla da ne treba da zaboravimo koliko je svaka od zemalja u regionu pojedinačno mala, što nam otežava šanse za dalji razvoj.

Napomenula je da svih pet zemalja ima budžet ukupno 100 milijardi dolara, što je veoma malo, dok je samo, poređenja radi, Folksvagen naručio baterije za električne automobile u vrednosti od 40 milijardi dolara.

“Naš interes je da se povežemo i sto se bolje povežemo, preko infrastrukture, to je najvidljivije – transportne, energetske, telekomunikacione i druge da privreda bude bolja i da ljudi ostanu ovde da žive”, rekla je ona i dodala da Srbija želi da bude u tome predvodnica.

Pitanje udruživanja je ne samo pitanje boljeg života već i šanse da se razvijamo, dodala je ona.

Inače, reč je o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju takozvanog malog šengena Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Vučić je najavio tim povodom sastanak sa premijerima Albanije i Severne Makedonije koji bi trebalo da se održi 9. i 10 oktobra u Novom Sadu.

Srbija, Albanija i Severna Makedonija će formirati “mali Šengen”?

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More