Crnogorska kinoteka bogatija za najstariji ex-yu film “Vaskrsenja ne biva bez smrti”

Foto: UZD
190

Crnogorski iseljenik sa Kipra i član Saveta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vladislav Vanja Popović poklonio je Crnogorskoj kinoteci originalni scenario i knjigu snimanja najstarijeg crnogorskog i jugoslovenskog dugometražnog igranog filma “Vaskresenja ne biva bez smrti”.

Originalni scenario je slučajno pronašao Zlatko Popović u arhivi svog oca Đorđa, najstarijeg sina Vladimira Popovića, a kinoteci ga je predao Vladislav Vanja Popović, unuk našeg prvog sineaste, piše Uprava za dijasporu.

Film “Vaskresenja ne biva bez smrti” nastao je u nameri da se utiče na evropsko javno mnjenje kako bi se izmenila odluka o poništenju državnosti Crne Gore i njenom bezuslovnom pripajanju Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Film “Vaskresenja ne biva bez smrti” snimljen je u Italiji 1922. godine. Scenario je napisao Vladimir Popović, ministar u crnogorskoj vladi u egzilu.

Zbog političkih i drugih razloga film je dugo vremena bio potpuno zaboravljen, a smatra se da je najvećim delom izgubljen.

Izvor Uprava za dijasporu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More