Veliki pomak u lečenju, u Bolnici “Srbija” dostupna nova metoda otkrivanja tumora dojki

Foto: PrintScreen/YouTube
141

Pacijentima Bolnice “Srbija” ubuduće će biti dostupna nova metoda dijagnostikovanja tumora dojke, čime je napravljen veliki iskorak u lečenju ove bolesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Uspeh lečenja malignih bolesti dojke umnogome zavisi od vremena njenog otkrivanja, a to podrazumeva sprovođenje redovnih pregleda od strane hirurga, te sprovođenje dijagnostičkih procedura kao što su mamografija i ultrazvuk dojke”, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”.

Specijalista onkohirurgije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Kozomara rekao je da je u svetu danas sve više novootkrivenih malih tumora dojke, čije lečenje zahteva proceduru otkrivanja prvog “Sentinel” limfnog čvora.

“Brzom histopatološlom analizom, ukoliko je prvi čvor zdrav, nije potrebna disekcija drugih limfnih čvorova u pazušnoj jami. Ta procedura omogućava manje oštećenje limfnih i nervnih struktura u pazušnoj jami, a time bolju pokretljivost ruke i izbegavanje mogućnosti pojave otoka ruke”, pojasnio je Kozomora.

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija naveo je da je uvođenjem ove metode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je sada dostupna svim građanima Sarajevsko-romanijske regije, pa i šire, napravljen veliki iskorak u savremenom lečenju raka dojke.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More