Potpredsednik crnogorskog udruženja “Sloga” iz Stokholma posetio Upravu za dijasporu

Foto: Uprava za dijasporu
406

Upravu za dijasporu posetio je potpredsednik Crnogorskog udruženja „Sloga“ iz Stokholma Dimitrije Dimo Sekulić. Sa njim su razgovorali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i samostalna savetnica II Milica Nikić.

Crnogorsko udruženje „Sloga“ je novoformirano udruženje crnogorskih iseljenika u Kraljevini Švedskoj, sa sedištem u Stokholmu, čiji je predsednik Veselin Mijač.

Ovo udruženje ima za cilj da okupi naše iseljenike, pruža neophodne informacije, promoviše narodne vrednosti i kulturno nasleđe matice, organizuje brojne kulturne i obrazovne događaje i susrete, naučne skupove itd.

Susret se dogodio 24. septembra ove godine a ovo su bile teme razgovora.

Direktor Mitrović je upoznao Sekulića sa svakodnevnim aktivnostima Uprave za dijasporu, ulozi Saveta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i njegovom radu, godišnjem Javnom konkursu za sufinansiranje projekata i programa, putem kojeg Uprava dodeljuje sredstva za realizaciju istih, potom mogućnosti dobijanja iseljeničke knjižice kao identifikacionog dokumenta koji svedoči o pripadnosti Crnoj Gori i omogućava izvesne olakšice i povoljnosti u delu investiranja i ekonomskih aktivnosti.

Tokom sastanka, govorilo se o konzularnim danima u Stokholmu, koji će se organizovati dana 18. i 19. oktobra o.g, u prostorijama udruženja „Sloga“, u saradnji sa GD za konzularne poslove i dijasporu – MVP i Upravom za dijasporu.

Direktor Mitrović je podsetio na važnost upisa crnogorskih iseljenika iz K. Švedske u bazu podataka Uprave za dijasporu pod nazivom „Upiši se u evidenciju dijaspore“, kako bi se dobio tačan podatak o broju iseljenika širom Švedske, budući da isti nije utvrđen, a što bi značajno olakšalo komunikaciju i dalju saradnju.

Za kraj, dodao je da Uprava za dijasporu stoji na raspolaganju za svaki vid saradnje i podrške.

Izvor Uprava za dijasporu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More