Uragan “Lorenco” sve jači i jači ali neće pogoditi Ameriku, već ove evropske države (FOTO)

Foto: PixaBay
225

Uragan Lorenco postavio je rekord u snazi dok se kreće centralnim delom Atlantika. Lorenco je u subotu u noći porastao u uragan kategorije 5, da bi do subote uveče opao na kategoriju 3. Iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) javljeno je u subotu uveče da je Lorenco postao “najsnažniji zabeleženi uragan ovoliko daleko na severu i istoku atlantskog basena”.

“Od 17.00 sati (AST) u nedelju, maksimalni vetrovi duvali su brzinom od 185 kilometara na sat, sa većim naletima. Postepeno slabljenje očekuje se u sledeća dva dana, ali Lorenco će tokom svog toka vremena ostati veliki uragan. Uraganski vetrovi protežu se 130 kilometara spolja od centra, a olujni vetrovi do 405 km”, naveli su iz NHC.

Oluja se kreće na sever-severoistok brzinom od 16 kilometara na sat i na putu je da pogodi ili prođe pored Azora.

Očekuje se da će Lorenco u utorak i sredu izbaciti 8-15 centimetara kiše iznad većeg dela zapadnih Azora, stvarajući rizik od životno ugrožavajućih bujičnih poplava, dok će iznad centralnih Azora pasti 2,5-5 centimetara kiše. Talasanje vode širom basena Severnog Atlantika moglo bi stvoriti opasne struje.

Atlantikom juri “Lorenco”, najjači uragan ikada zabeležen u istoriji (VIDEO)

Lorenco je uragan koji je otišao najviše na istok u Atlantskom okeanu od bilo koje od prethodnih 35 oluja kategorije 5 zabeleženih u Atlantiku od 1920. Prethodna rekordna oluja dospela je na istok basena na skoro deset stepeni (960 km) manje od Lorenca, koji bi takođe mogao uzrokovati oluje u delovima Velike Britanije, što je retkost, piše “Gizmodo”. Moguće je da će u Irskoj biti jakih vetrova zbog Lorenca, koji je do tada značajno oslabiti.

“Uragan Ofelija se isto ponašao i pogodio je taj region 2017, donoseći veoma snažne vetrove”, kaže meteorolog Hejli Brink, dodajući da bi snažan vetar iz sistema koji je bio uragan bio redak fenomen u Britaniji.

Atmosferski naučnici ističu da postoji značajan dokaz da klimatske promene podstiču sve intenzivnije oluje. U istraživanju Centra Vuds Hole navodi se da će uragana kategorije 4 i 5 postati dvostruko više tokom sledećeg veka, čak i ako ukupni broj oluja opadne, a do kraja tog vremena globalni nivo mora porašće za oko metar.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More