Miodrag Stojković: Trenutno sam na Harvardu sa velikom nadom da to znanje što pre donesem u Leskovac

FOTO: Printscreen/Youtube
285

Odlazak doktora Miodraga Stojkovića u Ameriku u maju ove godine izazvao je brojne polemike. Jedan od vodećih svetskih genetečara koji je reputaciju stekao u Velikoj Britaniji i Španiji, odakle se vratio 2008. godine, poručuje sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji, piše rts.rs.

Okean i preko 7.000 kilometara nisu prepreka da radni dan započne u klinici na Hisaru. Za kratko vreme stvorio je u rodnom gradu vrhunski tim i uslove za rad, ali nauka kaže ne može da čeka.

Ponuda vodećeg svetskog univerziteta da dve godine vodi projekat o mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju steriliteta ne propušta se.

“To je jedna živa stvar, menja se svakodnevno, ako vi niste na izvoru te nauke vrlo često nažalost ostajete srpski rečeno žedni. Prema tome želja da budem na izvoru te nauke je u ovom trenutku pobedila i ja sam sad trenutno na Harvardu sa velikom nadom da sve to znanje što pre donesem u Leskovac”, rekao je dr Miodrag Stojković.

Miodrag Stojković ponovo napustio Srbiju! Objasnio i zbog čega

Naučnik koji je prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije u medicinske svrhe, posle rada u prestižnim istraživačkim centrima bez mnogo razmišljanja odlučio se na povratak.

Dokaz da je napravio dobar korak su bebe začete u Leskovcu. Panoi sa fotografijama koje stižu iz celog sveta postaju pretesni.

“Nismo se predali, nastavili smo dalje i evo hvala Bogu iz trećeg puta smo uspeli”, ispričala je Dragana Milojević, pacijentkinja iz Kruševca.

Dr Nebojša Marković, direktor Specijalne bolnice Leskovac, rekao je da je u toj bolnici do sada prošlo preko 8.000 parova za desetak, 11 godina rada.

“Mi se polako približavamo toj brojki od 1.000 beba koje su začete u ovoj bolnici”, istakao je Marković.

Profesor humane genetike i njegova saradnica i životna saputnica embriolog Petra Stojković laboratoriju u Leskovcu zamenili su onom na Harvardu kako bi došli do odgovora zašto i kada sve izgleda idealno ne dolazi do začeća.

“Ja sam uvek bio da neko kada ode negde u inostranstvo pokupi što više tog znanja i to znanje donese kući”, dodao je Miodrag Stojković.

Ostaje žal za Bankom matičnih ćelija, a koliko je važno da je Srbija što pre dobije, kaže, potvrđuje nedavno gašenje banke u Švajcarskoj gde su mnogi naši građani čuvali svoj genetski materijal.

Kako je srpska porodica, koja je krenula u Ameriku da leči dete od autizma, otkrila aferu sa matičnim ćelijama svetskih razmera

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More