Spektakularna vojna parada povodom 70 godina od osnivanja Kine, evo šta je poručio Si Đinping (FOTO, VIDEO)

AP Photo/Ng Han Guan
116

U Pekingu se vojnom paradom obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, u vreme kada se ta zemlja suočava sa brojnim izazovima među kojima su višemesečni antivladini protesti u Hong Kongu i ekonomski rat sa Sjedinjenim Državama.

Vojnu paradu u kojoj učestvuje više desetina hiljada vojnika pratio je predsednik Si Ðinping obučen u sivu uniformu nalik onoj koju su nosili kineski rukovodioci u vreme nastanka Republike, prenosi Rojters.

Predsednik Si je na Tjenanmenu, centralnom trgu u Pekingu, rekao je da će Kina slediti obostrano korisnu strategiju otvaranja.

Host Broadcaster via AP

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.

“Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju”, rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

AP Photo/Ng Han Guan

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i “nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine”.

Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

AP navodi da je među prikazanim naoružanjem i supersonična balistička nuklearna raketa, za koju se veruje da može da probije američki raketni štit.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Na paradi je učestvovalo oko 15.000 vojnika, više od 160 aviona i 580 komada vojne opreme.

Raketa DF-41, koji leti 25 puta brže od zvuka, mogli biti sposobni da dođu do SAD za 30 minuta, noseći do 10 bojevih glava za odvojene mete, što je tehnologija koja se višestruko koristila za nezavisno ciljanje više meta.

Predstavljeni su i supersonični dronovi, tenkovi, oklopna vojna vozila, letelice…

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća.

Takođe, puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, a uveče će u Pekingu biti organizovan spektakularni vatromet.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Agencije navode da se Kina na godišnjicu suočava sa sve većim izazovima, posebno u Hongkongu, gde se danas očekuju veliki protesti.

Tamošnja policija već je upozorila je na moguće “ozbiljno nasilje”.

Hong Kong je od jutros blokiran barikadama u centru grada, prodavnice su zatvorene, a na ulicama se okuplja veliki broj demonstranata.

Liderka Jongkona Keri Lam boravi u Pekingu na proslavi jubileja.

Drugi izazov je Tajvan, koji je Kina smatra svojom teritorijom, a koji se priprema za predsedničke izbore u januaru.

Vučić čestitao Siju 70. godišnjicu osnivanja NR Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Ðinpingu povodom velikog jubileja, 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, uz najbolje želje kineskom narodu, sa kojim nas, kako je naveo, veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći mudro liderstvo.

U čestitki se, između ostalog, kaže:

“Srbija pozdravlja sve uspehe koje Kina postiže od Dana osnivanja 1. oktobra 1949. godine. Pod vizionarskim rukovodstvom njenih lidera, uz snažno jedinstvo Komunističke partije Kine, Vaša divna zemlja je u poslednjih sedam decenija, uprkos brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu, izrasla u jednog od najuvažavanijih partnera u svetu, koji doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, kao i globalnom razvoju.

Dozvolite mi, Ekselencijo, da izrazim svoje duboko poštovanje prema Vama i drugim velikim kineskim liderima, jer su svi uspesi Kine u poslednjih sedam decenija rezultat Vaše i njihove promišljenosti, znanja, hrabrosti i čvrste vere u narod i svoje ideale. Svojim neuporedivim razvojem u samo 70 godina, Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila, pionir u infrastrukturnim poduhvatima i predvodnik u oblasti inovacija, modernih tehnologija i svemirskih istraživanja.

Istovremeno, Kina je jedan od najboljih primera kako se, na miran i dostojanstven način, brani sopstveni integritet i državni suverenitet i rešavaju istorijski sporovi. Uveren sam da će, uz Vaše liderstvo u uspešnom sprovođenju reformi, sa ciljem izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina uskoro ostvariti i veliki kineski san na dobrobit celog sveta.”

Predsednik Srbije takođe kaže da je izuzetno ponosan na činjenicu da su odnosi Srbije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji, “upravo sada kada imam čast da budem predsednik Srbije, i time jedinstvenu priliku da, zajedno sa Vama, ulažem napore ka dal?em obogaćivanju svestranog strateškog partnerstva”.

“Radujem se što je Srbija deo vizionarske inicijative ”Pojas i put”, koja svojim širenjem nudi mogućnosti daljeg napretka celom svetu, što potvrđuje i sve veći broj zemalja koje joj se priključuju. Srbija pridaje izuzetan značaj i saradnji na regionalnom nivou, kroz mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Raduje nas razvoj ekonomske saradnje, posebno projektne saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao i nove kineske investicije u Srbiji, poput uspešnog ulaganja u Železaru Smederevo i RTB Bor, što, uz otvaranje novih fabrika, doprinosi ukupnom razvoju Srbije i regiona u celini.

Koristim ovu priliku da još jednom ponovim posebnu zahvalnost Narodnoj Republici Kini na pomoći u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao pitanju od suštinskog državnog i nacionalnog interesa.

Imajući u vidu njen ugled i uticaj u svetu, izuzetno cenimo razumevanje Kine, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama. Istovremeno, želim da Vam ponovim odlučnu i nedvosmislenu podršku Srbije politici ”jedne Kine” “, navodi u čestitki predsednik Vučić dodajući da se nada skoroj poseti predsednika Sija Srbiji

Izvor Tanjug, B92.net
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More