Lekari u Kosovskoj Mitrovici poslali poruku: Situacija, možda, nikad teža (FOTO)

Protest zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici Foto: Sava Radovanović
387

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je danas, na protestu zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici, da je još pre mesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski meterijal.

Ivanović je rekao da Srbi traže slobodu, da žive i rade mirno, da mogu da se leče.

Protest je zakazan kako bi se ukazalo na katastrofalne posledice odluke Prištine o taksama na proizvode iz centralne Srbije, što je blokiralo dopremanje lekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na KiM.

Ivanović je rekao da je situacija teška, možda, kaže, i nikad teža i neizvesnija, jer se ovog puta vrši i institucionalno nasilje nad Srbima, a može se, ističe, rešavati samo jedinstvom i slogom.

„Haradinaj postavlja neke uslove – ili ćete priznati Kosovo ili će vam ostati sankcije kojim ćemo vas uništiti… Ako ne prihvatimo, on će srušiti vlast… On je glasnogovornik stranih sila. A, to čujemo i od nekih malih krugova, nekog opoziocionog saveza, koji predlažu iste mere. Ti pojedinci iz kruga dvojke, ti vazali, marionete, pioni, očigledno da su im iste gazde, čiji su plaćenici“, rekao je Ivanović.

Poručio je da se Srbi na KiM bore mirno, demokratski, civilizovano.

Kako je rekao, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je već bila jednom bila „odbranjena“ i ostala je bastion, u kojem se svi pacijenti leče i mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu.

„Stvari su jasne, mi tražimo slobodu, hoćemo mirno da živimo, radimo, da možemo da lečimo ljude“, rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ivanović je poručio da je država dala jasno i glasno bezrezervnu podršku i da je rekla da neće dozvoliti nikakav pogrom i da su crvene linije životi ljudi i njihova sloboda.

„Bili smo kod predsednika, u razgovorima kažu ono što rađa optimizam i nadu – da imamo punu podršku džave za razliku od ranijih perioda. Postoji podrška i jedinstvo i država će učiniti sve što može, samo da mi ne nasedamo na provokacije, da metodom Markala ili Tačka sličan scenario (Albanci) ne sprovedu u delo“, rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao da su Albanci u prethodnih 20 godina vršili perfidno nasilje nad Srbima, etnički motivisano, a da se teror nastavlja na nov način.

„Setili su se i ekonomskog nasilja, sada pokušavaju izgladnjivanjem i ugrožavanjem egzistencije Srba, da dovrše etničko čišćenje i stvaranje lažne, kako oni kažu, etnički čiste države, kako bi formirali veliku Albaniju“, rekao je Ivanović.

Državi, kaže, poručuje da razmotri sve ostale mere.

„Da razmisli i o reciprocitetu i drugim merama, zajendo sa nama, jer prvi put imamo puno jedinstvo“, dodao je Ivanović.

Protestu prisustvuju i predstavnici Srpske liste, na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem, ali i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan Džajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela.

Ispred Kliničko bolničkog centra je i veliki broj građana, koji transparentima poručuju – „Naša deca su gladna“, „Ne zatvarajte nas u geta“, „Nemamo lekove“, „Svete, dokle ćes zatvarati oči“, „Nemamo kiseonik za inkubatore“, „Stop nasilju Prištine“, „Imamo pravo na hleb“, „EU otvori oči“…

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More