Cene mesa u EU: Najskuplje u Austriji, najjeftinije u Poljskoj i Rumuniji

Foto/Pixabay
177

Meso je najskuplje u Austriji, u odnosu na sve ostale zemlje u Evropskoj uniji, ali i pored toga Austrijaci su na samom vrhu po konzumiranju mesa i mesnih proizvoda, piše Dijaspora.tv.

Prema podacima Eurostata, statističke agencije Evropske unije, cene mesa u Austriji su u toku prošle godine bile za skoro 50 odsto veće od evropskog proseka.

U odnosu na svih 28 zemalja u EU, Austrija ima najviše cene mesa, a građani Austrije su prošle godine plaćali meso za 46 odsto skuplje nego ostali Evropljani, dok je indeks austrijskih cena mesa 146.

Što se tiče konzumiranja mesa u Evropi prema mnogim podacima, meso i mesne prerađevine najviše se konzumiraju upravo u Austriji.

Posle Austrije, meso je najskuplje u Luksemburgu (142) , Francuskoj (131) i Belgiji (126), a najjeftinije meso, među članicama Evropske unije, jeli su Poljaci (63) i Rumuni (63). Cene mesa u Poljskoj i Rumuniji su bile za 37 odsto niže od evropskog proseka. Slične su bile i cene mesa u Bugarskoj i Litvaniji.

Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama Eurostata uključuju goveđe, svinjsko, teleće, jagnjeće, ovčje i kozje meso, te živinu, kao i ostale proizvode od mesa i mesne prerađevine.

Zbog Bregzita, i Irska će tražiti svoje tržište na evropskom tlu da ponudi jeftino goveđe mesto, tako da stočari strahuju i zbog toga apeluju na potrošače da kupuju samo domaće meso, prenosi Dijaspora.tv. 

 

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More