Nema više zloupotreba u katastrima, od sada o svemu ostaje „pisani trag“

FOTO: Printscreen/YouTube/Potrošački savetnik
442

BEOGRAD – Republički geodetski zavod (RGZ) pokrenuo je novi sistem, softver koji omogućava da se prati svaka promena na predmetu koji se nalazi u proceduri u katastru, a u slučaju da neko izmeni podatke, o tome će ostati „pisani trag“.

Na ovaj način, saopštio je RGZ, uvodi se kontrola rada državnih službenika i funkcionera kako bi se sprečile eventualne „korekcije“ predmeta koji se nalaze u proceduri.

„Kako bi se izbegle situacije koje bi mogle dovesti u sumnju nepristrasnost i zakonitost postupanja zaposlenih u katastru, odnosno sprečile eventualne indicije o postojanju korupcije i zloupotrebe službenih ovlašćenja, sa licima zaposlenim u državnim organima i organizacijama jedinica lokalne samouprave, javnim preduzećima, kao i javnim beležnicima i javnim izvršiteljima, komunikacija se obavlja isključivo pisanim putem, kako bi o svakoj preduzetoj radnji postojao pisani dokaz“, izjavio je direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Iz RGZ-a podsećaju da građani ne moraju više da čekaju u redovima u katastrima otkako je uspostavljen eŠalter koji od 1. jula ove godine koriste kancelarije javnog beležnika.

Navode i da su putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ notari nadležnim službama u katastru dostavili 85.001 ispravu, od kojih je obustavljeno 4.935, odnosno 5,81 odsto.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More