Ceo svet je osetio misteriozni potres, naučnici još ne znaju od čega

Foto
428

Čudan potres osetio se u svim krajevima sveta, ali ni posle gotovo dve nedelje, naučnici još ne znaju zbog čega, javlja Skaj njuz. Potres je primećen 11. novembra, a seizmički potresi su trajali dvadesetak minuta. Epicentar mu je bio u Indijskom okeanu blizu francuskog ostrva Majote, koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potresi na tom području nisu neuobičajena pojava, ali je naučnike zaintrigirala činjenica da su potresi imali nisku frekvenciju i osećali se širom sveta, od Novog Zelanda do Kanade. Tako su seizmografi, merni instrumenti kojima se mere i beleže pomaci tla tokom potresa, vibracije zabeležili i na Havajima.

“Ništa slično nismo videli”

Dodatno, stručnjacima nije jasno šta je tačno uzrokovalo potres ove vrste, da li je on podstaknut vulkanskom aktivnošću ili ga je, na primer, pokrenuo udar meteorita.

“Nisam video ništa slično”, rekao je seizmolog Goran Ekstrom sa Univerziteta Kolumbija.

“Priznajem da su potresni talasi veoma neobični, ali to ne znači da je potres uzrokovalo nešto nama sasvim nepoznato i egzotično”, dodao je.

Geolozi širom sveta podelili su na društvenim mrežama svoja merenja koja su zabeležila aktivnosti niskih frekvencija. Među prvima je bio Džejmi Gerni, osnivač biltena “Zemljotres”.

Ubrzo mu se pridružio i geolog Antoni Lomaks, koji smatra da je epicentar potresa bio istočno od ostrva Majote.

Seizmolozima je pogotovo interesantna činjenica da su potresni talasi imali nisku frekvenciju i da, mada su merne stanice zabeležile seizmičke talase, tog jutra nije bilo potresa u klasičnom smislu te reči.

Potresi se obično iz hipocentra započinju i šire sabijenim longitudinalnim, odnosno primarnim P-talasima. Kasnije širenje nastavljaju transverzalnim, odnosno sekundarnim S-talasima, koji su manje zbijeni, sporiji od P-talasa i vibriraju na smer širenja.

Tek na kraju dolaze talasi s niskim frekvencijama, poput onih koji su uočeni kod ostrva Majote. Zbog niske frekvencije mogu, vibrirajući kao neko zvono, nekoliko puta da obiđu svet.

Ali neobičnim talasima niske frekvencije koji su 11. novembra vibrirali svetom nisu prethodili primarni i sekundarni udari.

Geolozi su zato zbunjeni, ne mogu da objasne šta je moglo da uzrokuje potres koji ima samo seizmičke talase niskih frekvencija. Trenutno najbolje objašnjenje zajednice geologa je da se radilo o takozvanom “seizmičkom roju“, odnosno o skupu istovremenih manjih potresa bez razlučivog početnog udarnog šoka.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More