Uragan “Lorenco” stigao do Evrope (FOTO)

Foto/Tanjug/AP Photo/Joao Henriques
176

Uragan Lorenco stigao je danas do portugalskih Azorskih ostrva donoseći obilnu kišu, jake vetrove i visoke talase.

Uragan je značajno oštetio jednu od glavnih luka na ostrvu, prenosi AP.

Foto/Tanjug/AP Photo/Joao Henriques

Prema podacima Agencije za civilnu zaštitu Azorskih ostrva, uragan druge kategorije oborio je drveće na puteve i brojne domove ostavio bez struje.

Navodi se da je jačina ovog uragana, koji se kreće prema Irskoj i Velikoj Britaniji snagom od 145 kilometara na čas, veoma retka u ovom delu Atlantika.

Foto/Tanjug/AP Photo/Joao Henriques

Za sada su dve kuće evakuisane, a nadležne službe se trude da otklone štetu.

Lorenco donosi ogromne talase širom severnog dela Atlanskog okeana dok se kreće severoistično ka Irskoj i Velikoj Britaniji i slabi na uragan kategorije jedan.

Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da se talasi koje donosi Lorenco mogu osetiti duž istočne obale SAD i Kanade, na Bahamima i u delovima zapadne Evrope i upozorio da će Lorenco verovatno biti prilično snažan ciklon kada stigne do Irske u četvrtak uveče.

Portugalski premijer Antonio Košta rekao je da je rano jutros razgovarao sa zvaničnicima Azorskih ostrva, kao i da su konstatovali da sve ukazuje da stvari nisu toliko loše koliko se strahovalo.

Azorska ostrva obuhvataju devet vulkanskih ostrva i na njima živi 250.000 stanovnika.

Dok se Lorenco približavao, na njih sedam je proglašen crveni alarm, a škole i vladine kancelarije ne rade, dok je ljudima savetovano da ne izlaze napolje.

Otkazani su i svi avionski letovi sa arhipelaga i ka njemu, a zatvorene su i pojedine luke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More