Penzije u Srbiji od 1. januara po “švajcarskoj formuli”

Foto/Printscreen/You Tube
131

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da će od 1. januara naredne godine početi da se primenjuje indeksacija penzija po takozvanoj “švajcarskoj formuli”, za koji je ocenio da je najbolji i najpravedniji model za nastarije sugrađane.

“Ovo je najbolji i najpravedniji način, mozete videti to i po reakciji naših sugrađana”, rekao je Mali tokom skupštinske rasprave.

Na dnevnom redu skupštine pored izmena i dopuna budžeta za 2019.godinu, nalaze se i Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Mali je kazao da je važno da postoji dovoljno novca u budžetu i da se teži ka tome da se za rast plata veže i rast penzija i da postoji fer i direktan odnos.

“Cilj nam je bio da povećanjem ne dovedemo u pitanje ekonomsku stabilnost. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku i vodimo računa o svakom dinaru”, poručio je Mali.

On je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra i to u iznosu od osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje, 15 odsto.

“Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, a kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu…kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre.”, rekao je Mali.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, on je kazao da medicinske sestre treba da imaju najveće povećanje plata i naveo da je u poslednjih pet godina 12.000 medicinskih radnika našlo zaposlenje u zdravstvenom sistemu Srbije, tako da nisu tačne pojedine informacije da je došlo do smanjenja njihovog broja.

Poslanici vladajuće većine su na sednici Skupštine Srbije najavili da će podržati rebalans budžeta.

Oni su pohvalili to što će budžetski suficit biti usmeren na povećanje plata, pomoć penzionerima i kapitalne investicije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More