Italijanski humanitarac nastavlja da pomaže Srbima na Kosovu: Za dve sedmice će prirediti divno iznenađenje

Foto/Printscreen/You Tube
230

Stefano Pavezi, italijanski poslanik i humanitarac, nastavlja da pomaže Srbima u enklavama na Kosmetu, za dve sedmice će doneti pekaru koja će peći 2.000 vekni hleba svakog dana, pišu Novosti.rs.
-Pronašli smo jednu veliku pekaru, koja će tokom noći moći da ispeče 2.000 vekni hleba i za dve sedmice nosimo je na Kosmet – kaže u razgovoru za “Novosti” Stefano Pavezi (28), italijanski poslanik i humanitarac, koji je sa asocijacijom “Glas u tišini” već tri godine prisutan na Kosovu i Metohiji.

Pavezi je javnosti postao poznat kada je na svom fejsbuk-profilu postavio fotografije srpske dece na KiM, uz propratni tekst poruke Greti Tunberg, koja je uzburkala svet govorom u UN.

– Ona ima sreće da zaplače, da je čuju svetski moćnici, a deci sa Kosova uskraćeno je detinjstvo. Blago tebi koja možeš da plačeš i da te čuju svetski moćnici… blago tebi koja možeš da putuješ… Međutim, u ovom trenutku deca jedne osnovne škole u srpskoj enklavi na Kosovu žive u trošnim kućama, okružena mržnjom onih koji žele da ih istrebe sa te teritorije, a ipak su srećna kada na poklon dobiju svesku koja košta pola dolara. Moraju da se snalaze kako bi došli do hrane i nešto pojeli pre spavanja, jer su im vodeće zemlje članice UN 1999. bombardovale domove i ubile roditelje – napisao je Pavezi na svom fejsbuk-profilu.

Italijanski humanitarac poručio mladoj Šveđanki: Pogledaj malo srpsku decu na Kosovu, njima je ukradeno detinjstvo, a ne tebi!(FOTO)

On živi u Milanu, poslanik je partije Lige i počasni je predsednik asocijacije “Glas u tišini”. Bio je mlad kada je Italija 1999. godine učestvovala u bombardovanju naše zemlje, ali veruje da je tadašnja vlada njegove zemlje pogrešila. Partija kojoj pripada i čiji je odbornik bila je, kaže, jedina protiv bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

– Želeo sam lično da se uverim kakva je situacija na Kosovu i Metohiji, pa sam prvi put otišao tamo pre tri godine i sada se vraćam sve češće – kaže nam Pavezi. – Bili smo u avgustu i idemo opet za dve sedmice. U Orahovcu smo renovirali jednu učionicu u školi, idemo u enklave i nosimo što je neophodno najugroženijima. Nosimo hranu, učenicima školski pribor, idemo u Veliku Hoču, Goraždevac i druga mesta.

Stefano namerava da sa svojom asocijacijom iznajmi na Kosovu i Metohiji kancelariju gde će raditi tamošnji mladi ljudi, a koja će biti mesto okupljanja humanitarnih organizacija iz čitavog sveta, pišu Novosti.rs.

Pavezi planira da u dogledno vreme organizuje veliku evropsku Konferenciju o Kosovu, kojoj se može priključiti svako ko želi da na bilo koji način pomaže, ali i tumači svetu tamošnju situaciju.

 

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More