Pariz: Omaž francuske Akademije lepih umetnosti slikaru Vladimiru Veličkoviću (FOTO)

Youtube printscreen RTS
187

Francuska Akademija lepih umetnosti oprostila se sinoć od jednog od najeminentnijih srpskih slikara Vladimira Veličkovića.

U prepunom Amfiteatru časti pariske Akademije, od Veličkovića su se oprostile javne ličnosti iz kulturnog života Francuske i članovi porodice.

Između ostalih, bili su prisutni direktor akademije Žan de Luazi, kao i direktor Muzeja savremene umetnosti Bobur Fabris Ergo, prenosi RTS.

Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici.

Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, gde je bio među najzapaženijim umetnicima.

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.

Nakon studija na Arhitektonskom fakultetu bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu.

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Bio je predstavnik nove, moderne figuracije. Pripadnik grupe “Mediala” koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Vladimir Veličković o izložbi u Parizu: To je bila prilika da oni koji su bombardovali vide sav užas koji je ostavio njihov pohod

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Preminuo Vladimir Veličković, jedan od najistaknutijih srpskih slikara

Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Održana komemoracija velikom srpskom slikaru Vladanu Veličkoviću (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More