Beč: Za vikend Sajam dobrovoljnog rada, evo zašto je značajan za strance koji žele austrijsko državljanstvo

Pixabay
303

Postoje mnogobrojne mogućnosti za dobrovoljno angažovanje u Austriji i svako je pozvan da se uključi u rad nekog udruženja kao što su npr. spasilačke službe u nesrećnim slučajevima, vatrogasna služba, pomoć socijalno slabijim grupama, pomoć u katastrofama, zaštita životne sredine, sportska udruženja ili udruženja za razonodu u slobodnom vremenu. Na ovaj način se stiču prijatelji i postaje se deo austrijskog društva koje veoma ceni doborvoljni rad i volontere, piše dijaspora.tv.

Osmu godinu zaredom održaće se „Sajam dobrovoljnog rada“ (Wiener Freiwilligenmesse) i to 5. i 6. oktobra 2019. godine u bečkoj gradskoj kući Rathaus-u.

“Sajam dobrovoljnog rada” ima za cilj da zainteresovane posetioce obavesti o brojnim mogućnostima i uslovima dobrovoljnog rada u brojnim austrijskim organizacijama. Pod sloganom “Da, ja hoću” (Ja, ich will) ukazuje se na važnost učešća u dobrovoljnom radu, kako za pojedinca, tako i za celokupno austrijsko društvo.

Sajam će se održati 5. oktobra (11 do 18 časova) i 6. oktobra (10 do 17 časova) , a na ukupno 90 štandova predstaviće se udruženja i organizacije koje će posetiocima davati sve potrebne informacije.

Ponude za osobe koje žele da se priključe dobrovoljnom radu su raznovrsne: od pomoći deci prilikom učenja, preko rada u domovima za beskućnike, do posećivanja penzionera i podrške osobama sa posebnim potrebama i bolesnim osobama.

Takođe, dobrovoljni rad podrazumeva i igranje sa decom u porodicama gde postoji osoba sa posebnim potrebama, jer se smatra da roditelji zbog previše obaveza nisu u mogućnosti da posvete vreme sa ostalim ukućanima.

Sajam je značajan i za strance koji žele da konkurišu za austrijsko državljanstvo. Novelirani Zakon o državljanstvu propisuje da osobe koje se 3 godine dobrovoljno angažuju u nekom udruženju, austrijski pasoš mogu da dobiju posle 6 godina. U tom slučaju im je dovoljno i znanje nemačkog na nivuo B1.

Ulaz na „Sajam dobrovoljnog rada“ ( Wiener Freiwilligenmesse) je besplatan, a dodatne informacije i program sajma možete pronaći na zvaničnom sajtu Wiener Freiwilligenmesse-“Sajam dobrovoljnog rada”.

Mnogi ljudi u Austriji u svoje slobodno vreme rade dobrovoljno i bez nadoknade u nekoj organizaciji ili udruženju da bi pomogli drugima. U Austriji otprilike polovina svih starijih osoba od 15 godina volontira u svoje slobodno vreme, što odgovara brojci preko 3 miliona ljudi. Ovaj podatak svrstava Austriju u sam vrh Evropske unije i jednog od lidera u dobrovoljnom radu građana.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More