Izložba o kralju Aleksandru Karađorđeviću, borcu za prava balkanskih naroda (FOTO+VIDEO)

Foto/Tanjug/Tanja Valić
135

Izložba “Diplomatija Ujedinitelja, kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića” otvorena je u Belom dvoru u Beogradu, uz prisustvo velikog broja zvanica iz javnog i kulturnog života.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

U naredne dve nedelje posetioci izložbe moći će da saznaju nešto više o diplomatskim aktivnostima kralja Aleksandra, njegovim putovanjima po Evropi, uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Turskom i poseti Istanbulu gde mu je domaćin bio Kemal Ataturk, ali i šta je o njemu govorio srpski naučnik Nikola Tesla.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Njegov unuk, Aleksandar Karađorđević, rekao je na otvaranju izložbe da je njegov deda bio veliki vizionar i vladar, koji je svoju ličnost i svoj život ugradio u temelje svoje države i na dobrobit svog naroda.

“Iako je upamćen kao veliki ratnik i vojskovođa, njegova životna misija je bila obezbeđivanje trajnog mira, stabilnost i prosperitet, kako za žitelje Kraljevine Jugoslavije, tako i za celu Evropu i svet. Ka ostvarenju tog cilja usmerio je svoje intenzivne diplomatske aktivnosti”, naveo je Karađorđević.

Kaže da su kralja Aleksandra zvali i “Ujedinitelj”, jer je, ističe, radio na stvaranju novih i jačanju postojećih veza među narodima, zalagao se za prava balkanskih naroda, želeo da ih vidi nezavisne od bilo kog spoljnog uticaja da sami odlučuju o svojoj sudbini.

“Pao je kao prva žrtva nacizma i fašizma, a pala je i brana koja je čuvala Evropu i svet od ove nemani”, rekao je Karađorđević.

Poručio je da izložba otkriva mnogo toga o životu njegovog dede, što je do sada bilo malo poznato široj javnosti.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Jedan od autora izložbe Andrija Šošić kaže da je izložba organizovana povodom 85 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića, a da naziv izložbe “Diplomatija Ujedinitelja” zapravo prati njegove posete najvišim zvaničnicima Evrope.

“Ovde su prikazane fotografije njegove posete Istanbulu i susret sa turskim predsednikom Kemalom Ataturkom, a o tome se ovih dana dosta priča, jer je kralj Aleksandar jedan od prvih koji je uspostavio prijateljski odnos sa Turskom iz čega je kasnije nastao i čuveni Balkanski pakt, što je bilo neuobičajeno i za to vreme, a i danas”, ukazao je Šošić.

Na fotografijama su prestavljena državna putovanja kralja Aleksandra u Rumuniju, Francusku, Tursku, Bugarsku i širom Evrope, a izložba prikazuje i slike posete Beogradu i kralju Aleksandru japanskog princa Takamatsu, brata cara Hirohita 1931. godine.

Foto/Tanjug/Tanja Valić

Osim fotografija, dodaje Šošić, posetioci će moći da vide i maršalsku palicu koju je kralj Aleksandar dobio od rumunskog kralja, kao i njegove naočare koje je nosio za života, ali i šta su o njemu pisali američka književnica i novinarka Helen Keler i srpski naučnik Nikola Tesla.

U telegramu saučešća povodom smrti kralja Alekasandra Tesla je napisao:

“Aleksandar će dugo živeti u sećanju svog naroda kao herojska figura impozantne veličine, poput Vašingtona i Linkolna Jugoslavije – kao Vašington sposoban i neustrašiv general koji je oslobodio zemlju od ugnjetavanja, a kao Linkoln mudar vođa i patriota koji je završio u mučeništvu”.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević bio je regent prestolonaslednik Kraljevine Srbije, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi od 1929. godine postao kralj Jugoslavije.

U Prvom balkanskom ratu 1912. godine, prestolonaslednik Aleksandar je kao zapovednik predvodio vojsku Prve armije u bitkama na Kumanovu i Bitolju, da bi 1913. u Drugom balkanskom ratu bio na čelu vojske na Bregalnici.

Vojsku je predvodio i u Prvom svetskom ratu u bitkama na Ceru i Kolubari 1914, kao i završne operacije proboja Solunskog fronta u jesen 1918.

Smatra se ujediniteljem, jer je ujedinio tri naroda – Srbe, Hrvate i Slovence, 1. decembra 1918. godine.

Ubijen je 9. oktobra 1934. u atentatu u Marselju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More