U subotu u podne oglasiće se 180 sirena u Beču i 8.000 u celoj Austriji

Pixabay/Jarmoluk
136

Više od 8.000 sirena u celoj Austriji i oko 180 u Beču imaće probu sistema za obaveštavanje i uzbunu, i mole se građani da ne budu u panici jer je to “samo provera”, piše dijaspora.tv.

U subotu 5. oktobra 2019. godine ponovo će biti izvršena proba sistema za obaveštavanje i uzbunu, koji će označiti jak zvuk sirena.

Ovo je samo proba, pa se građanima Beča skreće pažnja da će zvuk sirene ukazati da je u toku „samo provera“ ispravnosti sistema za obaveštavanje i uzbunu, koja se uvek sprovodi u prvoj suboti oktobra.

Više od 8.000 sirena u celoj Austriji imaće probu sistema, od kojih se njih 180 nalazi u Beču.

Oglašavanje sirena i značenje
U 12:00 časova, prvo će se oglasiti sirena u trajanju od 15 sekundi koja će najaviti početak probe. Zatim će se oglasiti jaka konstantna sirena u trajanju od 3 minuta bez prestanka, koja je signal za „upozorenje da dolazi opasnost“.

Zavijajuća sirena u trajanju od 1 minut označava alarm za stvarnu opasnost i znak za traženje skrovišta.

Takođe, ovo je i znak da ukoliko je moguće (u stvarnoj opasnosti) građani dalja uputstva poslušaju na nacionalnoj televiziji ORF i radiju.

Na kraju probe oglasiće se sirena stabilnog tona u trajanju od 1 minut, što ujedno znači da je opasnost prošla.

Dežurni telefon za reklamacije
U subotu 5.oktobra, od 11:00 do 14:00 časova biće otvoren telefonski broj (01/ 4000-7524) na kome možete prijaviti smetnje o probi sirena. Na primer, možete reklamirati da je sirena u vašem oktuženju bila preslaba ili prejaka, kao i slične nedostatke.

Na kojim sve mestima u Beču su postavljene oko 180 sirena za obaveštavanje i uzbunu možete pogledati na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More