Francuski humanitarac poklonio se srpskim ratnicima u Ćele kuli: Njihova žrtva značajna je za celu Evropu

Foto: printscreen/facebook/ Arno Gujon
218

Francuski humanitarac Arno Gujon posetio je Ćele kulu, spomenik je iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja 1809. godine, poginulih srpskih ratnika, predvođenih Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru. Svrstana je u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i danas predstavlja muzejski objekat.

“O Ćele kuli sam prvi put čuo u knjizi “Put ka Istoku” francuskog putopisca i romantičara Anfonsa de la Martina, koji je zapisao sledeće reči; “Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik, on će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im kakvu su cenu platili njihovi očevi”, kaže Arno Gujon, koji je dvodnevnu posetu Nišu iskoristio da se pokloni srpskim ratnicima koji su mučki stradali.

“Ćele kula je simbol junaštva i slobode. To je mesto koje zrači posebnom energijom i koje šalje jasnu poruku svima nama. Kroz ovaj video snimak želim da vam dočaram značaj koji ovo mesto ima, ne samo za srpski narod već i za celu Evropu”, poručio je francuski humanitarac.

Poseta Ćele kuli u Nišu

Tokom dvodnevnog boravka u Nišu, želeo sam da ponovo posetim Ćele kulu i odam počast srpskim junacima koji tu počivaju. Ćele kula je simbol junaštva i slobode. To je mesto koje zrači posebnom energijom i koje šalje jasnu poruku svima nama.Kroz ovaj video snimak želim da vam dočaram značaj koji ovo mesto ima, ne samo za srpski narod već i za celu Evropu.

Gepostet von Arno Gujon am Freitag, 4. Oktober 2019

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More