Čuveni humoristički šou slavi 50. rođendan (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
135

Pre tačno 50 godina, 5. oktobra 1969. godine, Bi-Bi-Si je emitovao prvu epizodu šoua “Leteći cirkus Montija Pajtona” koji je promenio tok britanske i svetske komedije.

Taj šou nije ličio ni na šta do tada viđeno i predstavljao je revoluciju u pop kulturi.

Čuveni humoristički serijal Montipajtonovaca, zasnovan na apsurdu, cinizmu i izrugavanju svake vrste autoriteta, snimljen je u 45 epizoda koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. godine.

Splet teško objašnjivih i srećnih okolnosti doveo je do toga da prvi kanal britanske nacionalne televizije ustupi prostor mladim ljudima, koji su tek završili Oksbridž studije – Majk Pejlin i Teri Džouns pohađali su Oksford, dok su Džon Kliz, Erik Ajdl i Grejam Čepmen završili Kembridž, prenosi Blic.

Ravnopravan član kreativnog tima i jedini Amerikanac u postavi bio je režiser Teri Gilijam.

Naziv serije “Leteći cirkus Montija Pajtona” nastao je delimično i zbog reputacije koju je neobična družina imala u Bi-Bi-Siju.

Naime, Majkl Mils, jedan od šefova u zabavnom programu, insistirao je da rec “cirkus” bude uključena u naziv serije, jer su za grupu razbarušenih momaka u Bi-Bi-Siju govorili da “tumaraju po zgradi kao cirkus”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More