Episkop bački Irinej: Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati

Foto: PrintScreen/YouTube
186

Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati, izjavio je episkop bački Irinej.

On je za “Večernje novosti” rekao da srpska javnost može da očekuje da će Srpska pravoslavna crkva izneti takav stav u vezi sa KiM tokom svečanosti povodom proslave osam vekova autokefalnosti SPC koje će se održati u Žiči, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

Irinej je rekao da će SPC izaći sa stavom kakav je imala i posle Kosovskog boja davne 1389.

“Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati. Bog je spor, ali dostižan, kaže mudro naš narod”, rekao je episkop bački.

Na podsećanje lista da je SPC donela principijelnu odluku da otpočne dijalog sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i na pitanje da li će taj dijalog biti uspostavljen u bliskoj budućnosti, Irinej je rekao da srpska crkva taj dijalog ne počinje sada, već ga vodi od samog raskola pre 52. godine.

“Naša Crkva ne počinje sada dijalog sa svojom decom, koja su, zavođena i zavedena, ušla u raskol sa njom. Ona taj dijalog vodi već decenijama, od samog nastanka raskola pre 52 godine, strpljivo i sa ljubavlju ih pozivajući da se vrate u jedinstvo sa Crkvom, bez čega teško da ima spasenja, da prihvate vekovni kanonski poredak Pravoslavne crkve i da isključivo na tom osnovu, bez vancrkvenih motiva i protiv crkvenih uticaja, ulože napor da dođu do potpune crkvene samostalnosti, ako im je ona cilj”, kaže Irinej.

Govoreći o problemima u vezi sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, on je rekao da ona jeste u teškoj situaciji, ali i da su u težoj oni koji joj stvaraju probleme.

“A znamo ko su i kakvi su, jer ne shvataju da oni danas jesu, a sutra nisu. Dok Crkva Božija, u njenom okviru i pomenuta Mitropolija, jeste tu gde jeste tokom mnogih vekova i biće tu tokom mnogih budućih vekova”, rekao je, pored ostalog, Irinej.

Na pitanje “Novosti” da li je bilo kontakata na relaciji SPC – Vatikan povodom priča o kanonizaciji zagrebačkog nadbiskupa iz vremena NDH Alojzija Stepinca i izjavama pape Franje da se to neće desiti u skorije vreme, Irinej je rako da posebnih službenih kontakata po tom pitanju nije bilo, ali da su kontakti SPC sa Vatikanom po raznim pitanjima redovni i konstruktivni.

Doneta odluka: Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More