Veliki broj vernika na proslavi u Žiči, liturgiju služio patrijarh sa svim arhijerejima SPC (VIDEO)

Youtube printscreen rts.rs
230

Svetom liturgijum danas je u manastiru Žiča počela centralna proslava obeležavanja velikog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Svetu sabornu arhijherejsku liturgiju služi patrijarh Irinej sa svim arhijerejima SPC.

Nakon liturgije uslediće kulturno umetnički program, a besedu će govoriti akademik Matija Bećković.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Patrijarh Irinej: Zahvaljujući zavetu Svetoga Save, srpski narod je uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja

Pored brojnih gostiju i vernika liturgiji u manastiru Žiča prisustvuje i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a biće nastavljen narednih dana različitim manifestacijama.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavanje će biti nastavljeno na Kosovu i Metohiji, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijaršija gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija.

Obeležavanje će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru “Sava” gde će u 20.00 časova biti organizovana velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom “Zavet Svetoga Save”.

Na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save.

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba “Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC”, koja će trajati do 9. decembra.

Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstvenu galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige – Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojevanđelje.

Izložene će biti i štampane knjige, zatim serija ikona iz različitih perioda, gde će moći da se vidi razvoj ikonopisa kroz istoriju Crkve, kao i tekstil, gde će osim Jefimijine pohvale, koja je urađena na svili zlatnim koncem, biti postavljene i tri vredne plaštanice, među kojima je i jedna Kralja Milutina.

Doneta odluka: Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save

Čitava izložbena postavka prožeta je, u čast jubileja, galerijom originalnih portreta patrijaraha, mitropolita i episkopa Srpske Pravoslavne Crkve.

Prva manifestacija obeležavanja ovog jubileja održana je u zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji, u Mariboru, a od tada je obeležavana u eparhijama u Srbiji, a i u regionu – Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj.

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima – u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi…

Sveti Sava (Rastko Nemanjic) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla I Carigradskog za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja”, a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Počela proslava jubileja: Patrijarh Irinej stigao u Žiču, u ponedeljak na Kosovu

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More