Trebinje slavi jubilej vladike Grigorija

Vladika Grigorije Durić, episkop diseldorfski i nemački FOTO: SPC.rs
427

Dve decenije episkopske službe  srpskog vladike diseldorfskog i nemačkog Grigorija Durića, svečano će biti obeleženo 11. oktobra 2019. u Кulturnom centru Trebinje. Organizator je zahumsko-hercegovačka eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Na episkopsku katedru ove episkopije on je ustoličen po blagoslovu tadašnjeg patrijarha srpskog Pavla Stojčevića, a čin uvođenja na vladičanski tron obavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, 3. oktobra 1999. Devet godina kasnije u državnom vrhu Srbije, još za života patrijarha Pavla, vladika Grigorije slovio je kao kandidat, tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, za budućeg poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Grigorije harizmatični episkop

Veliki je ljubitelj fudbala, zbog čega su ga Trebinjci svojevremeno iz milošte nazivali Grigorinjo ili Griša- Maradona, dok je među mladima bio poznat i kao hercegovački Džordž Kluni.

FOTO: SPC.rs

Episkop  Grigorije (Mladen Durić)  rođen je 17. decembra 1967.  u Varešu, u centralnoj Bosni, u pravoslavnoj srpskoj porodici od oca Zdravka i majke Savke rođ. Jović. Detinjstvo je proveo u selu Planinica, gde je živela njegova porodica, inače poreklom iz hercegovačkog sela Banjani iz okoline Bilećkog jezera.

“Nekad su ljudi išli trbuhom za kruhom, a danas idu mozgom za dostojanstvom”

Osnovnu   i srednju elektroničarsku školu je završio u Varešu, a potom srednju Bogoslovsku školu i  Bogoslovski fakultet u Beogradu. Zamonašen je u manastiru Ostrog  1992. godine, odakle odlazi sa episkopom Atanasijem (Jevtićem) u  manastir  Tvrdoš kod Trebinja. Tvrdoški iguman postaje 12. maja 1996, a arhimandrit 19. avgusta 1997. U međuvremenu, od 1995. do 1997. bio je na postdiplomskim studijama u Atini.

Obeleženo pola veka Eparhije diseldorfske i nemačke: “Naših 50 godina kao nečijih 500” 

Nosilac je Ordena Republike Srpske (2012). Doktorirao je 29. oktobra 2014. godine. Napisao je knjigu „Preko praga”, za koju je 2017. godine dobio nagradu Кočićevo pero, kao i nagradu Кočićeva knjiga.

Od prošle godine nalazi se na tronu Eparhije diseldorfsko-nemačke.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More